In de voorraadkast en keuken
Lekker plantaardig koken gaat een stuk makkelijker als je goed voorbereid bent. Zorg dat je een aantal lang houdbare ingrediënten standaard in je voorraadkast en keuken hebt staan. Zo hoef je enkel nog wat verse groenten & fruit te halen om een smakelijke en gezonde maaltijd op tafel te toveren!
Hieronder vinden jullie een overzicht van een aantal onmisbare ingrediënten & smaakmakers van de plantaardige keuken. De meeste zijn erg lang houdbaar, zodat ik ze vaak in bulk aankoop. Dat is goedkoper én geeft minder verpakkingsafval. Dubbele win!
Op de iets specialere of misschien minder bekende ingrediënten kan je doorklikken naar de ingrediënten pagina, waar je wat meer uitleg vindt over het ingrediënt in kwestie!
gedroogde kruiden en specerijen
- grof & fijn zeezout
- zwarte peper
- komijnpoeder
- zacht & gerookt paprikapoeder
- cayennepoeder
- chilivlokken
- kurkuma
- kerriepoeder
- ras-el-hanout
- garam masala
- Italiaanse kruiden: oregano, tijm, provençaalse kruiden
- kaneelpoeder
om te bakken
- meel & bloem: (volkoren) speltbloem, kikkererwtenmeel
- bakpoeder
- baksoda
- droge gist
- agar agar
Zoet
- rietsuiker
- ahornsiroop
- gedroogde vruchten: (medjool) dadels, vijgen, rozijnen
Vetten
- olijfolie
- arachideolie
- kokosvet & kokosroom
- plantaardige bakboter
- sesamolie
smaakmakers
- mosterd
- azijn: natuur, balsamico & appelazijn
- witte misopasta
- edelgistvlokken
- kala namak (zwart zout)
- harissapasta
- sojasaus
- kappertjes
- limoenen & citroenen
- uien & knoflook
- groentebouillon
- vanille-extract of vanillepoeder
- rauw cacaopoeder
Peulen en granen
- droge & voorgekookte peulvruchten: kikkererwten (de aquafaba uit een bokaal voorgekookte kikkererwten is goud waard!), linzen, bonen
- havermoutvlokken
- volkoren spaghetti & korte pasta
- wilde rijst
- (wok)noedels (soba, udon)
Noten, zaden en pitten
- noten: cashewnoten (onmisbaar!), amandelen, walnoten, hazelnoten
- pitten: pompoenpitten, zonnebloempitten
- zaden: lijnzaad, sesamzaad, chiazaad
- kokosschilfers & kokosrasp
- notenpasta’s: amandelpasta, pindakaas & sesampasta (tahini)
koelkast en diepvries
- gewone (stevige) tofu & zijden tofu
- plantaardige melk, yoghurt & room
- bevroren bananen (voor smoothies & ijsjes!)
keukenmateriaal
Om lekker plantaardig te koken heb je geen fancy of speciaal keukenmateriaal nodig. Maar als er 1 toestel is waarin je best wel investeert is het een goede hoge snelheidsblender! Een hoge snelheidsblender heeft veel vermogen en een krachtige motor, waardoor het harde producten (zoals noten, pitten of bevroren bananen) op korte tijd heel fijn kan vermalen.
Ik ben helemaal fan van mijn multifunctionele foodprocessor van MagiMix. Toegegeven, het vraagt een investering maar als je graag en veel achter de potten staat, verdient dit toestel zichzelf terug. Ik gebruik de mijne nu ongeveer 5 jaar en hij werkt nog steeds zo goed als op de eerste dag!
Waarom is zo’n blender onmisbaar? In de gezonde, plantaardige keuken maken we onze alternatieven voor heel wat traditionele dierlijke producten – zoals roomsauzen, kazen, mousses – helemaal zelf, en daarvoor heb je vaak een goede blender nodig met veel power.
Leuke dingen om te hebben, maar geen must zijn: spiraalsnijder (om zelf groenteslierten te kunnen maken) en een goede staafmixer (voor veganaise!).