Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een vet en dus spring je er best matig mee om. Positief aan kokosolie is dat het stabieler is bij verhitting dan sommige andere plantaardige oliën, dus kun je er beter in frituren (check wel altijd even de verpakking: de kokosolie van Boni Colruyt bijvoorbeeld is maar geschikt om tot 160 °C te verwarmen). Ook om te bakken en grillen gebruik ik het af en toe. Qua smaak voegt het niet erg veel toe. Je hoeft dus geen schrik te hebben voor een kokossmaak in je gerecht, de meeste kokosolies zijn volledig ontgeurd. Tot slot nog dit: als je in een recept of de winkel kokosolie of kokosvet tegenkomt, weet dan dat dit een en hetzelfde vet is. Afhankelijk van de plaats waar kokosolie wordt bewaard, zal die vast of vloeibaar zijn. Als de vetstof vloeibaar is noem je het kokosolie, als het vast is heet het kokosvet. Kokosolie is bij kamertemperatuur (half)vast en wordt vloeibaar als olie vanaf 25 °C. Kokosolie kan zowel vast als vloeibaar worden bewaard en vaste kokosolie kan je gemakkelijk vloeibaar maken door op een laag vuur te laten smelten.
Scroll to Top