Gezonde tarte tatin met peer

Jaaa, de herfst is nu wel echt begonnen hoor. Het weer is een pakje minder, maarrrr … het goede nieuws is dat er véél en lekkere peren zijn! Peertjes zijn ab-so-luut een van mijn favoriete lokale fruitsoorten! Het is een zeer veelzijdige vrucht, die zowel zoet als hartig en zowel warm als koud erg lekker is. In dit gerecht gaan we voor lekker klassiek zoet: de peertjes vormen de basis voor een super-easy maar zeer mooie tarte tatin.

Tarte tatin staat voor ‘omgekeerde taart’, dit wil zeggen dat we de taart in omgekeerde volgorde samenstellen. Eerst schikken we de vruchten – in dit geval peren – in de taartvorm en daarop komt het beslag. We beginnen dus als volgt:

Voor het serveren draaien we de taart echter opnieuw om zodat het fruit alsnog mooi bovenop komt te liggen. Het lekkere of bijzondere aan tarte tatin is dat het fruit héél erg smeuïg en lichtjes gekaramelliseerd wordt … Heb ik je aandacht al ;-)? 

Nog mooier wordt het als je weet dat deze taart ook nog eens véél gezonder is dan ‘gewone’ taart:

  • We gebruiken geen boter, maar plantaardige yoghurt. Persoonlijk ben ik heel erg fan van de Greek style sojayoghurt van So Soja, heerlijk van smaak én op basis van Franse sojabonen, lekker dichtbij dus :-))! 
  • Deze taart bevat ook amper toegevoegde suikers. Het zoete halen we vooral uit de natuurlijke suikers van de peren!
  • O ja, deze taart bevat maar liefst 300 gram peer, mooi meegenomen al dat fruit ;-). 
  • En uiteraard is deze taart 100% plantaardig en dus van nature lactosevrij, wat lief is voor jezelf, de diertjes en onze mooie aarde, yess win-win! 

Ik zou deze tarte tatin op elk moment van de dag kunnen eten: een stukje bij het ontbijt, in de namiddag (eventueel met een bolletje ijs!) of een klein stukje Nigella-gewijs voor het slapengaan … En jij, hoe, waar en met wie eet jij het liefst deze taart? 

Gezonde tarte tatin met peer

Gezonde(re) versie van klassieke tarte tatin: geen boter, wel véél peertjes & bakken smaak! Geniet ervan als 4-uurtje, ontbijt of elk ander moment van de dag.
1 tarte tatin

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • taartvorm
  • foodprocessor

INGREDIENTEN

  • 300 g peer
  • 3 el ahornsiroop of rietsuiker
  • 90 g hazelnoten of amandelen + wat extra voor afwerking
  • 90 g speltbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl baksoda
  • 1/2 tl zout
  • 180 ml plantaardige melk naar keuze bv. soja, haver, kokos, ... (zie onderaan)
  • 1 el citroensap
  • 60 g rietsuiker
  • 80 g plantaardige yoghurt natuur
  • 1 el vanille-extract
  • 1 tl kaneelpoeder + extra voor afwerking

INSTRUCTIES

  • Snij 3/4 van de peren in 4 stukken en snij elk stuk in fijne plakken. Kies voor biologisch, dan hoef je de peren niet te schillen.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier en schik hierop de peren tot de bodem volledig bedekt is (dat gaat het makkelijkst als je in cirkels werkt, zoals op de foto hierboven). Besprenkel de plakjes peer met de ahornsiroop.
  • Blend de hazelnoten fijn in de blender. Neem een ruime mengkom en meng hierin de fijn gemalen hazelnoot, de bloem, het bakpoeder, de baksoda en het zout. Hou opzij.
  • Doe de resterende hoeveelheid peer in de blender, samen met de melk en mix onder elkaar. Doe in een mengkom samen met het citroensap, de suiker, de yoghurt, het vanille-extract en kaneelpoeder. Meng alles mooi onder elkaar met een garde.
  • Doe nu de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng kort alles onder elkaar met een garde tot je geen klonters meer hebt.
  • Giet het beslag uit over de plakjes peer. Bak de taart goudbruin in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 40 min. Zet na afloop van de baktijd de oven uit en laat de taart nog 10 min rusten in de oven met de deur op een kier. Laat de taart volledig afkoelen op een rooster. Neem dan een bord of schaal die groter is dan je taartvorm en keer de taartvorm om op de schaal. Werk de tarte tatin af met fijn gehakte hazelnootjes en extra kaneelpoeder.
  • Eventuele restjes bewaar je in de koelkast. Daar blijft de taart zeker nog 3-4 dagen lekker.

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Yoghurt en kwark

Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…

Vind je dit een leuk recept? Dan ben je misschien ook fan van deze!

Het lekkerste vegan bananenbrood

Vroeger vond ik het zeer vervelend wanneer mijn fruitmand tegen het einde van de week achterbleef met een paar overrijpe bananen. Je weet wel, van…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top