Go Back
+ servings

Gezonde tarte tatin met peer

Gezonde(re) versie van klassieke tarte tatin: geen boter, wel véél peertjes & bakken smaak! Geniet ervan als 4-uurtje, ontbijt of elk ander moment van de dag.
1 tarte tatin

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • taartvorm
  • foodprocessor

INGREDIENTEN

  • 300 g peer
  • 3 el ahornsiroop of rietsuiker
  • 90 g hazelnoten of amandelen + wat extra voor afwerking
  • 90 g speltbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl baksoda
  • 1/2 tl zout
  • 180 ml plantaardige melk naar keuze bv. soja, haver, kokos, ... (zie onderaan)
  • 1 el citroensap
  • 60 g rietsuiker
  • 80 g plantaardige yoghurt natuur
  • 1 el vanille-extract
  • 1 tl kaneelpoeder + extra voor afwerking

INSTRUCTIES

  • Snij 3/4 van de peren in 4 stukken en snij elk stuk in fijne plakken. Kies voor biologisch, dan hoef je de peren niet te schillen.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier en schik hierop de peren tot de bodem volledig bedekt is (dat gaat het makkelijkst als je in cirkels werkt, zoals op de foto hierboven). Besprenkel de plakjes peer met de ahornsiroop.
  • Blend de hazelnoten fijn in de blender. Neem een ruime mengkom en meng hierin de fijn gemalen hazelnoot, de bloem, het bakpoeder, de baksoda en het zout. Hou opzij.
  • Doe de resterende hoeveelheid peer in de blender, samen met de melk en mix onder elkaar. Doe in een mengkom samen met het citroensap, de suiker, de yoghurt, het vanille-extract en kaneelpoeder. Meng alles mooi onder elkaar met een garde.
  • Doe nu de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng kort alles onder elkaar met een garde tot je geen klonters meer hebt.
  • Giet het beslag uit over de plakjes peer. Bak de taart goudbruin in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 40 min. Zet na afloop van de baktijd de oven uit en laat de taart nog 10 min rusten in de oven met de deur op een kier. Laat de taart volledig afkoelen op een rooster. Neem dan een bord of schaal die groter is dan je taartvorm en keer de taartvorm om op de schaal. Werk de tarte tatin af met fijn gehakte hazelnootjes en extra kaneelpoeder.
  • Eventuele restjes bewaar je in de koelkast. Daar blijft de taart zeker nog 3-4 dagen lekker.