Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die wordt gemaakt uit het sap van esdoornbomen. Men laat dit sap verdampen, waarna een dikke siroop overblijft. Het grootste deel van de wereldvoorraad wordt in Canada geproduceerd. Bij het kopen van ahornsiroop moet je letten op de gradatie van de siroop. De indeling in gradaties verschilt van land tot land. De ahornsiroop die je bij ons vindt wordt meestal ingedeeld in gradatie A, B en C. A-siroop wordt vroeg in het seizoen geoogst, is minder donker van kleur en minder sterk uitgesproken van smaak. De meeste voedingsstoffen bevinden zich in de donkere B- of C-siroop. 

Is ahornsiroop gezond? Tja, het blijft een soort suiker natuurlijk, dus je springt er best matig mee om. Het verschil met geraffineerde suikers is wel dat ahornsiroop, naast suiker, ook mineralen en anti-oxidanten bevat (zoals mangaan en zink) én dat het suikergehalte  1/3 lager is dan van gewone suiker, terwijl de zoetkracht sterker is. Je hebt er dus minder van nodig dan van gewone suiker. 

Wat maak ik ermee?​

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top