Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk, … Keuze te over dus! Maar welke nu te kiezen? Hier spelen verschillende dingen mee: je eigen smaak, de voedingswaarde (de ene plantaardige melk is de andere niet), het type van bereiding waarvoor je het wil gebruiken (zoet vs. hartig), maar ook klimaat, ecologie & ethiek (waar komt de melk vandaan? hoe wordt ze gemaakt en door wie?) kunnen je keuze beïnvloeden. Het vinden van een plantaardige melk die bij je past, is een persoonlijke ontdekkingstocht, waarvoor je best even de tijd neemt. Deze vuistregels zetten je alvast op weg:

  • Op het vlak van milieu & klimaat is plantaardige melk, welke variant ook, sowieso een betere keuze dan koemelk. De CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van dierlijke melk is een hogere belasting voor onze planeet dan eender welk soja- of rijstveld. Onder de plantaardige varianten zijn hazelnoot- en havermelk het eco-vriendelijkst. Als je een verdere rangschikking zou maken onder de plantaardige varianten, dan scoren havermelk en hazelnootmelk wellicht het beste (voor beiden geldt dat de productie vooral in Europa gebeurt en dat er weinig water voor nodig is).  Over sojamelk wordt vaak gezegd dat die de oorzaak is van ontbossing van het Regenwoud. De waarheid is echter dat veruit de meeste niet-duurzaam geteelde soja in de wereld bestemd is voor veevoer. Soja bestemd voor plantaardige sojaproducten daarentegen, is meestal afkomstig van duurzame sojateelt (uit Europa).  Vanwaar de soja afkomstig is, vind je normaal terug op de verpakking. Van alle plantaardige melken is amandelmelk de enige die ik eerder zelden gebruik wegens milieuredenen. Het grootste deel van de amandelproductie komt uit Californië en wat daar gebeurt zou niet altijd even fraai zijn: de grote rijen amandelbomen zouden de natuurlijke vegetatie én de bijenpopulatie onder druk zetten. Ook zou de productie erg veel water vergen.  
  • Wat voedingswaarde betreft, is er het eiwit-vraagstuk. Van alle plantaardige melksoorten, is sojamelk de enige eiwitleverancier (dat sojamelk je hormoonbalans zou verstoren, is trouwens een fabeltje, of je zou al liters sojamelk en kilo’s tofu moeten eten op een dag). Is sojamelk dan de enige goede keuze vanuit gezondheidsperspectief? Nee. Je kan je dagelijkse dosis eiwitten immers ook uit andere plantaardige producten halen, zoals noten, peulvruchten & granen. Het is dus gewoon een kwestie van ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitrijke vervangproducten eet. 
  • Van de meeste plantaardige melksoorten bestaan er ‘natuur’ en ‘ongezoete’ varianten. De natuur variant houdt in dat de melk geen toegevoegde suikers bevat, maar de natuurlijke suikers zijn wel nog in de melk aanwezig. Dit maakt dat bijvoorbeeld sojamelk ‘natuur’ niet geschikt is voor hartige bereidingen, maar wel om zoete taarten of cake mee te bakken. Als je plantaardige melk wil gebruiken in hartige gerechten, moet je erop letten om altijd een ongezoete variant te kopen. Hetzelfde geldt trouwens voor plantaardige yoghurt.

Met deze vuistregels in gedachten vind je vast wel een of meerdere plantaardige melksoorten die bij je passen!

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top