Rode bietburger met appel en zoete uiringen

Zelfs de grootste sceptici van rode biet zouden de burgerversie van deze knolgroente weleens erg lekker kunnen vinden. Rode bietjes hebben een aardse smaak, waardoor niet iedereen er fan van is. Zelf zit ik heel duidelijk in het pro-bietjes kamp. De rode biet vind ik een erg lekkere en veelzijdige groente: je kan ze rauw eten in slaatjes (erg lekker met een zoete sinaasappelsaus!), je kan ze roosteren in de oven met olijfolie en groene kruiden, je kan ze koken of stomen en gebruiken in een rode biet chocoladetaart (no kidding, dit bestaat echt en is héérlijk).

Of je kan er supermooie roze burgers van maken, natuurlijk! 

Deze burgers zijn echt TO DIE FOR en zullen zelfs vleeseters kunnen bekoren. De combinatie van aardse biet, zoete appel en zoute nootjes zorgt voor een heerlijke smaakexplosie en de gebakken uitjes maken het gerecht helemaal af. 

Serveer de burgers in een zoete ‘bun’ (broodje). Je kan die zelf maken (bv. deze pittabroodjes) of kant-en-klaar kopen in de winkel. Ikzelf gebruik dan graag de brioche broodjes van biobakkerij Angélus (om thuis af te bakken), o.a. te krijgen bij BioPlanet. 

Rode bietburger met appel en zoete uiringen

Zelfs een rode biet scepticus zal deze burger kunnen smaken. De combinatie van aardse rode biet, zoete appel en zoute nootjes is echt een winner!
4 burgers
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 10 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Rode bietburger

  • 40 g (ongekookte) quinoa of rijst of gierst
  • 150 g (ongekookte) rode biet
  • 1 appel
  • 45 g macadamianoten of andere noten naar keuze
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g paneermeel + wat extra om de burgers in te wentelen voor het bakken
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el zacht paprikapoeder
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • peper & zout
  • olijfolie

Yoghurtsaus

Zoete uiringen

  • 1 ui
  • 1 el sojasaus
  • 1 el balsamico azijn

Overig

  • 4 hamburgerbroodjes
  • 1 appel
  • 1/3 komkommer
  • 2 handjes sla

INSTRUCTIES

Rode bietburger

  • Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen en hou opzij.
  • Schil de rode biet en de appel. Doe beiden in de blender en hak fijn. Doe vervolgens in een zeef en druk goed aan (met de achterkant van een lepel) zodat je zoveel mogelijk vocht uitperst.
  • Meng quinoa, rode bietjes en appel onder elkaar in een ruime kom.
  • Hak nu de noten, rode ui en look fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de noten, ui en look kort aan tot de ui glazig is. Voeg dit vervolgens toe aan het rodebietenmengsel.
  • Voeg paneermeel en alle kruiden toe en meng onder elkaar tot een stevig mengsel ontstaat. Kruid goed af met peper en zout. Laat het mengsel even rusten in de koelkast (intussen kan je de rest voorbereiden). Haal na een korte rustperiode het bietenmengsel uit de koelkast en vorm er 4 grote (of 6 kleine) burgers van met behulp van je handen (dit gaat het makkelijkst als je je handen eerst even wat nat maakt). Doe wat paneermeel in een ondiep bord en wentel elke burger hierdoor langs weerszijden. Bak de burgers op een middelhoog vuur in een beetje olijfolie tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Yoghurtsaus

  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng tot een gladde saus. Kruid naar smaak met peper en zout.

Zoete uiringen

  • Snij de ui in dunne ringen. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de uiringen aan tot ze lichtjes bruin worden. Blus met de sojasaus en het balsamico azijn. Laat nog 2 min verder bakken tot de uiringen alle saus hebben opgenomen en lichtjes gekaramelliseerd zijn.

Afwerking

  • Snij de broodjes doormidden. Snij de appel en komkommer in schijfjes. Besmeer de onderkant van elk broodje met yoghurtsaus, leg hierop wat sla, appel, komkommer en vervolgens een burger. Werk af met de uiringen. Leg de bovenkant van het broodje erop en serveer meteen.

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Yoghurt en kwark

Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top