Plantaardig eten ... Leuk! ... Maar, hoe begin je eraan?

Ik ben al mijn hele leven bezig met koken & eten. Ik ben nieuwsgierig naar nieuwe ingrediënten, bereidingswijzen en smaken. Ik lees graag kookboeken en durf te experimenteren. Ik denk dus dat ik wel een ‘foodie’ ben. En toch, vond (en vind) ik de stap van vegetarisch naar veganistisch eten best wel pittig.

Dierlijke producten bieden een bepaalde smaak en textuur waaraan je doorheen de jaren gewend geraakt en in ‘ t begin vond ik het best moeilijk om dit te evenaren met een plantaardig alternatief.

Intussen zijn we een hoop opzoekingswerk en veel experimenten verder en is ons voedingspatroon kleurrijker, smakelijker en gevarieerder dan ooit!

Wil je dit ook graag? Wel, dan raad ik je aan om eerst en vooral even door  deze plantaardige keuken pagina te gaan:

  • Begin met het lezen van de ‘Hoe vervang ik … ?’ pagina. Voor zowat alle dierlijke producten bestaan er lekkere plantaardige alternatieven. Soms is dat een eenvoudig, kant-en-klaar alternatief dat je kan kopen in de winkel (bv. sojamelk voor koemelk, agar agar voor gelatine, …). Soms vind je je vervanger in eenvoudige andere ingrediënten uit de keukenkast (bv. banaan i.p.v. ei). Andere keren ga je zelf aan de slag en maak je zelf je vervanger voor bechamelsausmayonaise of kruidenkaas …
  • Ga dan door de ‘A-Z ingrediënten index’ pagina, waar je wat uitleg vindt over  typische ingrediënten & smaakmakers uit de plantaardige keuken (bv. edelgistvlokken of zwart zout). Hier vind je voor elk ingrediënt waaruit het bestaat, waarvoor het wordt gebruikt en waar je het kan vinden. Het aantal ‘speciale’ producten is beperkt, maar plantaardig eten wordt er een stuk eenvoudiger (en smakelijker!) op als je ze kent en weet hoe je ze gebruikt.
  • Bekijk tot slot de ‘In de voorraadkast en keuken’ pagina. Hier vinden jullie een handig overzicht van onmisbare ingrediënten en smaakmakers die je best standaard in je voorraadkast hebt staan als je lekker plantaardig wil koken. 
Scroll to Top