Gezonde cake met courgette, havermout en banaan

YIPPEEEE … Vanaf nu kan je iedereen die geen groenten lust lekker toch groentjes voederen met deze overheerlijke én supergezonde cake waar er – maar liefst – 1 hele courgette in gesmokkeld zit! Ideaal dus voor wie echt moeite moet doen om die dagelijks aanbevolen hoeveelheid groentjes naar binnen gewerkt te krijgen! Bovenop het feit dat deze cake groente bevat, is ie trouwens ook nog om andere redenen heel erg gezond (en in elk geval véél beter voor je dan de klassieke 4/4 cake) … Deze cake bevat namelijk noch boter noch suiker: de normaal vrij grote hoeveelheid boter wordt vervangen door courgette, terwijl de ongezonde geraffineerde suiker plaats maakt voor de natuurlijke suikers uit (een matige hoeveelheid) ahornsiroop en enkele dadels! Klinkt bijna te goed om waar te zijn … En toch is er nog meer goed nieuws: de cake is namelijk ook heel lekker :-)! Zalig smeuïg vanbinnen, net zoet genoeg en ook voldoende ‘bevredigend’ zodat het klassieke middagdipje ermee verholpen kan worden.

TIP: Vind je deze cake lekker? Probeer dan ook eens dit heerlijke bananenbrood of deze fruitcake met havermout & noten.

Gezonde cake met courgette, havermout en banaan

Verborgen groente en veel vers & gedroogd fruit maken van deze cake een bron van positieve voedingsstoffen! Ideaal om samen met het hele gezin van te genieten (of gewoon lekker voor jezelf te houden :-D)!
1 cake
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 55 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor
  • cakevorm

INGREDIENTEN

  • 125 g havermoutvlokken
  • 50 g amandelen of hazelnoten
  • 75 g speltbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 1 snuif zout
  • 2 rijpe banaan
  • 1 courgette
  • 90 ml aquafaba ter vervanging van 2 eieren (zie onderaan)
  • 2 el plantaardige yoghurt natuur (zie onderaan)
  • 4 el ahornsiroop of rietsuiker (zie onderaan)
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 handje walnoten of pecannoten
  • 5 medjool dadels
  • 1 handje amandelschilfers optioneel, ter afwerking

INSTRUCTIES

  • Mix havermout en amandelen in de keukenmachine fijn tot je meel bekomt.
  • Neem een eerste ruime mengkom en meng hierin de gemalen havermout en amandelen met de speltbloem, het bakpoeder, de baksoda en het zout.
  • Pel en plet de bananen met een vork. Rasp de courgette fijn met behulp van een keukenrasp. Neem een tweede ruime mengkom en meng hierin de geplette banaan, geraspte courgette, aquafaba, yoghurt, ahornsiroop, kaneelpoeder en vanille-extract.
  • Voeg de inhoud van de beide kommen bij elkaar en meng goed om.
  • Hak de noten fijn en snij de dadels in fijne stukjes. Meng ze voorzichtig onder het beslag.
  • Neem een (ingevette of met bakpapier beklede) cakevorm en doe hierin het beslag. Versier het beslag bovenaan met de amandelschilfers en eventueel wat extra kaneelpoeder.
  • Bak de courgettecake gedurende 55 min in de oven op 185 °C. Als de bovenkant te vlug bruin wordt, zet de oven dan iets lager of bedek de bovenkant met bakpapier. Om te controleren of de cake klaar is, kan je er even in prikken met een tandenstoker of breinaald. De cake is op zichzelf vrij vochtig van textuur (en wordt nog steviger na het afkoelen), maar als je erin prikt, zou er niet erg veel beslag meer aan mogen hangen.
  • Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster. Serveer op zichzelf of met een beetje verse bananenschijfjes of ander vers fruit & yoghurt als tussendoortje of ontbijt!

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Yoghurt en kwark

Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top