Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en bonen. Het is de vloeistof in een bokaal kikkerewten of het kookwater van zelf gekookte gedroogde bonen. Aquafaba heeft nagenoeg dezelfde chemische samenstelling als ei(wit) en is daarom een uitstekende eivervanger in plantaardige (bak)recepten. Net zoals ei, zorgt aquafaba voor binding (bv. in sauzen) en het creëren van luchtigheid (bv. in gebak). Om 1 volledig ei te vervangen, gebruik je doorgaans 45 ml aquafaba

Aquafaba kan je, bij mijn weten, niet op zichzelf kopen. Je bewaart gewoon het vocht van een bokaal kikkererwten. Met deze kikkererwten maak je dan iets anders lekkers, (bv. een lekkere salade of een zelf gemaakte hummus.).

Heb je geen aquafaba in huis, dan kan je ter vervanging van ei ook andere alternatieven gebruiken. Dit wordt telkens aangegeven in het recept. In zoete gerechten kan je ei vaak vervangen door geprakte rijpe banaan (1/2 banaan voor 1 ei) of appelmoes (50 g appelmoes voor 1 ei). Ander alternatief is een kant-en-klare eivervanger, zoals bv. de Orgran Natural Egg Replacer die je o.a. vindt in Albert Heijn, maar ook de meeste natuurwinkels hebben een kant-en-klare eivervanger in hun aanbod. In hartige gerechten kan je in plaats van aquafaba ook bloem of maïzena gebruiken om je gerecht wat binding te geven. 

Aquafaba kan je, ook net zoals eiwit, stijf kloppen en vervolgens door je beslag mengen. Door de aquafaba stijf te kloppen, wordt je beslag nog luchtiger! Van stijf geklopte aquafaba kan je zelfs heuse meringues maken! Fantastisch toch? 

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top