Beter dan grootmoeders’ vegan rijsttaart

Druilerig weer buiten = ideaal om het binnen gezellig te maken en iets lekkers te bakken! Deze keer bezorg ik jullie een heel erg eenvoudig recept voor een klassieke rijsttaart. Of misschien toch niet ZO klassiek. Deze rijsttaart is helemaal VEGAN: geen zuivel, geen eieren en geen andere dierlijke producten dus. Een rijsttaart heeft immers helemaal geen eieren nodig, en voor melk en boter gebruik je gewoon lekkere plantaardige alternatieven! Probeer het eens: je zal geen verschil proeven met een ‘gewone’ rijsttaart, tenzij misschien dat je deze vegan-versie lekkerder vindt :-). Ook mooi meegenomen is dat dit recept vrij is van geraffineerde suikers! Hiermee vormt dit taartje de ideale powersnack tussendoor! Ook lekker als ontbijt of dessert natuurlijk!

Beter dan grootmoeders' vegan rijsttaart

Deze rijsttaart is echt zooo lekker! En ook verrassend eenvoudig om te maken. Probeer het eens, en je wil er nooit meer van de bakker!
1 rijsttaart
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 1 hr 30 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • deegrol
  • taartvorm

INGREDIENTEN

Korstdeeg

  • 225 g bloem
  • 60 ml ijskoud kraantjeswater
  • 60 g kokosolie of plantaardige bakboter (zie onderaan)
  • 2 el rietsuiker
  • 1/2 tl zout

Rijstpap

  • 115 g dessertrijst
  • 70 g rietsuiker of 50 g ahornsiroop
  • 900 ml sojamelk of andere plantaardige melk (zie onderaan)
  • 1/2 tl vanille-extract

Pudding

  • 500 ml sojamelk of andere plantaardige melk
  • 100 ml sojaroom of andere plantaardige room (zie onderaan)
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 50 g vanille puddingpoeder type dr. Oetker of Imperial
  • 45 g rietsuiker of 30 g ahornsiroop
  • 1 snuif zout

INSTRUCTIES

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg met je handen door elkaar in een ruime mengkom tot het deeg loslaat van de kom. Kneed nog 2 min op een met bloem bestoven aanrecht tot een soepel en glad deeg. Leg afgedekt in de koelkast en laat rusten terwijl je de vulling voorbereidt.
  • Maak intussen de rijstpap. Doe alle ingrediënten in een kookpot en laat gedurende 40-45 min opkoken op een matig vuur. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. Zet hierna opzij.
  • Maak nu de pudding. Klop het puddingpoeder los met een kleine hoeveelheid melk. Doe de overige ingrediënten in een kookpot en breng aan de kok op een matig vuur. Als het kookpunt is bereikt, voeg je het losgeklopt puddingpoeder toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 1-2 min pruttelen onder voortdurend roeren.
  • Meng de pudding onder de rijstpap.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkvlak met behulp van een deegrol. Leg hierna het deeg in een ronde bakvorm bekleed met bakpapier of lichtjes ingevet. Prik de bodem van het deeg in met een vork, bedek met bakparels (of gedroogde kikkererwten) en bak blind gedurende 10 min in de oven op 190 °C. Haal hierna de taartbodem uit de oven en doe de rijstvulling erin. Doe de taart terug in de oven en bak nog gedurende 45 min op 190 °C.
  • Laat de taart volledig afkoelen op een rooster en laat ze vervolgens nog even verder opstijven in de koelkast. Haal kort voor het serveren de taart uit de koelkast, snij in punten en geniet!

Room

Er bestaan verschillende plantaardige varianten voor room op basis van koemelk: er is plantaardige room op basis van soja, haver, cashew, kokos, … Het is…

Boter

Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top