Beter dan grootmoeders’ vegan rijsttaart

Druilerig weer buiten = ideaal om het binnen gezellig te maken en iets lekkers te bakken! Deze keer bezorg ik jullie een heel erg eenvoudig recept voor een klassieke rijsttaart. Of misschien toch niet ZO klassiek. Deze rijsttaart is helemaal VEGAN: geen zuivel, geen eieren en geen andere dierlijke producten dus. Een rijsttaart heeft immers helemaal geen eieren nodig, en voor melk en boter gebruik je gewoon lekkere plantaardige alternatieven! Probeer het eens: je zal geen verschil proeven met een ‘gewone’ rijsttaart, tenzij misschien dat je deze vegan-versie lekkerder vindt :-). Ook mooi meegenomen is dat dit recept vrij is van geraffineerde suikers! Hiermee vormt dit taartje de ideale powersnack tussendoor! Ook lekker als ontbijt of dessert natuurlijk!

Beter dan grootmoeders' vegan rijsttaart

Deze rijsttaart is echt zooo lekker! En ook verrassend eenvoudig om te maken. Probeer het eens, en je wil er nooit meer van de bakker!
1 rijsttaart
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 1 hr 30 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • deegrol
  • taartvorm

INGREDIENTEN

Korstdeeg

  • 225 g bloem
  • 60 ml ijskoud kraantjeswater
  • 60 g kokosolie of plantaardige bakboter (zie onderaan)
  • 2 el rietsuiker
  • 1/2 tl zout

Rijstpap

  • 80 g dessertrijst
  • 45 g rietsuiker
  • 600 ml sojamelk of andere plantaardige melk (zie onderaan)
  • 1/2 tl vanille-extract

Pudding

  • 250 ml sojamelk of andere plantaardige melk
  • 50 ml sojaroom of andere plantaardige room (zie onderaan)
  • 25 g vanille puddingpoeder zie notities onderaan het recept
  • 25 g rietsuiker
  • 1 snuif zout

INSTRUCTIES

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg met je handen door elkaar in een ruime mengkom tot het deeg loslaat van de kom. Kneed nog 2 min op een met bloem bestoven aanrecht tot een soepel en glad deeg. Leg afgedekt in de koelkast en laat rusten terwijl je de vulling voorbereidt.
  • Maak intussen de rijstpap. Doe alle ingrediënten in een kookpot en laat gedurende 40-45 min opkoken op een matig vuur. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. Zet hierna opzij.
  • Maak nu de pudding. Klop het puddingpoeder los met een kleine hoeveelheid melk. Doe de overige ingrediënten in een kookpot en breng aan de kook op een matig vuur. Als het kookpunt is bereikt, voeg je het losgeklopt puddingpoeder toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 1-2 min pruttelen onder voortdurend roeren.
  • Doe de rijstpap en de pudding bij elkaar en meng om.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkvlak met behulp van een deegrol. Leg hierna het deeg in een ronde bakvorm bekleed met bakpapier of lichtjes ingevet. Prik de bodem van het deeg in met een vork, bedek met bakparels (of gedroogde kikkererwten) en bak blind gedurende 10 min in de oven op 190 °C.
  • Haal hierna de taartbodem uit de oven en doe de rijstvulling erin. Afhankelijk van de grootte van de door jou gebruikte taartvorm zal je wat vulling over hebben. Vul de rijstpudding best niet tot aan de rand van de korst maar laat minstens een halve centimeter over want de pudding zal nog stijgen tijdens het bakken.
  • Doe de taart terug in de oven en bak nog gedurende 45 min op 190 °C.
  • Laat de taart volledig afkoelen op een rooster en laat ze vervolgens nog even verder opstijven in de koelkast. Haal kort voor het serveren de taart uit de koelkast, snij in punten en geniet!

Notities

1. De meeste vanille puddingpoeders zijn 100% plantaardig en bestaan uit maïszetmeel, aroma en kleurstoffen. Ikzelf gebruik meestal het vanille puddingpoeder van Imperial. Je vindt deze in de meeste gewone supermarkten. Ook dr. Oetker heeft een vegan vanille puddingpoeder.

Room

Er bestaan verschillende plantaardige varianten voor room op basis van koemelk: er is plantaardige room op basis van soja, haver, cashew, kokos, … Het is…

Boter

Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…

12 thoughts on “Beter dan grootmoeders’ vegan rijsttaart”

    1. Claudia Van Severen

      Het ijskoud kraantjeswater komt in het korstdeeg! Je ziet bij de instructies dat je alle ingrediënten voor het deeg door elkaar moet mengen, ook het kraantjeswater dus 🙂

  1. barbara temmerman

    Net deze taart gemaakt, wel via het recept op https://www.evavzw.be/recept/vegan-rijsttaart.
    Daar bakken ze de taart niet blind voor.
    Mijn resultaat: vulling is op een half uur in de oven beginnen overkoken, kleffe bodem en vormeloze massa als resultaat. Niet uit de vorm te halen.
    Ik zal tegen mijn bezoek straks zeggen dat het een Pasteis de Nata is, daar lijkt het nog het meeste op.
    Smaak zeker niet slecht.

    1. Claudia Van Severen

      Leuk dat je de taart hebt geprobeerd! En wat jammer dat het resultaat niet was wat je ervan had verwacht!! Het overkoken is wellicht omdat je een kleinere taartvorm gebruikt dan ik. De pudding stijgt inderdaad nog wat tijdens het bakken, zodat je de pudding best niet tot aan de rand vult. Ik heb het recept op mijn site wat aangepast zodat dit nu duidelijk zou moeten zijn! Gelukkig was de smaak wel nog oké ;-). Hopelijk probeer je de taart nog eens, maar gebruik je wat minder vulling (de left over vulling kan je gewoon als rijstpap eten, ook heel lekker ;-)). Groetjes!

  2. Mijn grootmoeder maakte nooit rijsttaart, maar deze is zeker beter!

    Toprecept, deze gaat zeker in mijn vaste collectie!

    De vulling is echt wel veel te veel, maar dat is niet erg, de rest is lekkere rijstpap!

    Groetjesn
    Kobe

    1. Claudia Van Severen

      Dag Kobe, fijn dat het recept je goed is bevallen. Ik hoorde eerder al dat de vulling nogal veel is voor 1 taart en merkte het onlangs zelf ook! Ik had vroeger een veel grotere taartvorm denk ik. Ik kijk eens om het recept aan te passen, maar restjes zijn lekker als gewone rijstpap inderdaad 😉

  3. Hoi hoi! Dit recept wil ik zeker maken 🙂 wat betekent ‘meng de pudding onder de rijstpap’. Moet de pudding er letterlijk onder als een laag of gewoon door elkaar mengen? Haha xx een NL’s verwarde vegan koker 😉

    1. Claudia Van Severen

      Hey Marleen! Leuk dat je het recept wil proberen! De pudding “onder de rijstpap” mengen betekent gewoon om ze door elkaar te mengen (en dus niet als een laag eronder)! Sorry voor de verwarring. Ik pas het recept nog aan! Hopelijk bevalt de taart je! Groetjes, Claudia

  4. Degrieckstylefood

    Heerlijk receptje dit!!!
    Ik maakte met de overschot van de rijstpudding een dessertglaasje met kort gebakken appeltjes (met kaneel, gember en nootmuskaat en bruine suiker) en ik verkruimelde wat vegan speculaas erbovenop!! 😀
    Oh ja, in de rijstpap en de pudding deed ik wat kruiden en curcuma, ook wel lekker!

    1. Claudia Van Severen

      Dag Fien! Superleuk om te horen dat de rijsttaart je zo goed is bevallen. En je idee voor de overschot van de pudding klinkt echt SUPER-zalig! Ga ik zeker ook eens proberen! Groetjes xx

    1. Claudia Van Severen

      Hallo! Puddingpoeder dient om je melk te verdikken tot pudding. Het bevat niets meer dan maïszetmeel, aroma en kleurstoffen. Volgens mij kan je het dus best vervangen door een ander zetmeelhoudend verdikkingsmiddel, zoals aardappelzetmeel. Aardappelzetmeel smaakt wel nogal flauw in vergelijking met kant-en-klaar vanillepuddingpoeder, dus je zal de pudding wel meer op smaak moeten brengen met wat (extra) vanille-suiker en vanille-extract. Veel succes ermee!

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top