De dagen worden alweer korter en dat doet bij mij altijd de zin toenemen naar hartverwarmende comfort food. In mijn voorraadkast vond ik zoete aardappels die op moesten en champignons. Maar ik had zin in pasta … Dan maar een sausje maken met de zoete aardappel! En mmm, wat een lekkere ontdekking is dat! De combo van gegaarde zoete aardappel en kokosmelk geeft een supergladde creamy saus, die perfect past bij de kruidig gebakken champignons.
Deze pasta is SUPERSIMPEL om te maken en vraagt ook weinig werk. Toch vind ik hem zeker speciaal en mooi genoeg voor een etentje met vrienden of familie. Of om gewoon lekker alleen van te genieten natuurlijk ;-).
Hoe en met wie eet jij deze pasta het liefst?
Vegan comfort food: pasta met saus van zoete aardappel en gebakken champignons
MATERIAAL
- foodprocessor
INGREDIENTEN
Gebakken champignons
- 350 g champignons
- 2 teentjes knoflook
- 100 g voorgekookte linzen of voorgekookte kikkererwten
- 2 el sojasaus
- 1 el balsamico azijn
- 2 el verse peterselie
Zoete aardappelsaus
- 400 g zoete aardappel
- 200 ml kokosmelk of andere plantaardige melk of room
- 2 el citroensap
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 3 el edelgistvlokken (zie onderaan)
- 1/2 groentebouillonblokje
Overig
- 400 g pasta naar keuze
- olijfolie
- peper & zout
INSTRUCTIES
- Snij de zoete aardappels in stukjes. Kies voor biologisch, dan hoef je ze niet te schillen. Zet een kookpot met water op het vuur en kook de stukjes zoete aardappel gaar (afhankelijk van de grootte van je stukjes duurt dit ongeveer 20-25 min).
- Terwijl de zoete aardappels gaar koken, kan je de champignons bakken. Hak de look fijn. Snij de champignons in schijfjes. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op een hoog vuur. Bak hierin de look, champignons en linzen gedurende 3 min. Blus met de sojasaus en het balsamico azijn. Laat nog 2 min bakken terwijl je af en toe roert. Haal dan van het vuur. Voeg de peterselie toe en hou opzij.
- Als de zoete aardappel gaar is, doe je die in de keukenmachine, samen met de rest van de ingrediënten voor de saus. Blend tot een romige massa. Kruid af naar smaak met peper, zout en eventueel extra gerookt paprikapoeder.
- Kook de pasta beetgaar. Hou een kopje van het kookvocht opzij.
- Meng pasta, champignons en zoete aardappelsaus onder elkaar en warm alles nog even door. Voeg wat kookvocht van de pasta toe, dit zorgt voor een glad effect en een goede binding van de saus.
- Serveer meteen. Geef er eventueel extra peterselie bij of wat vegan geraspte kaas.
Edelgistvlokken
Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…
Ben jij team pasta? Dan vind je deze zeker ook lekker!
Snelle vegan pasta met pesto van boerenkool en hazelnoot
Ben jij ook zo fan van boerenkool? Lekker veel smaak, een echte vitaminebom en heerlijk vers en lokaal van bij ons op ‘t veld! In…
Pasta met witlof, aubergine en krokante crumble van look
Voor dit gerecht haalde ik de inspiratie bij Jeroen Meus! Het is een eenvoudige & snelle pasta, met weinig ingrediënten, maar wel héél veel smaak….
Romige pasta met cashew, kokos en tomaat
Een lekkere plantaardige pasta bereiden was best wel even zoeken in het begin. Vroeger greep ik heel snel naar room, ricotta en kruidenkaas om mijn…