Pasta met witlof, aubergine en krokante crumble van look

Voor dit gerecht haalde ik de inspiratie bij Jeroen Meus! Het is een eenvoudige & snelle pasta, met weinig ingrediënten, maar wel héél veel smaak. Jeroen maakt dit gerecht met radicchio of ook wel rode sla genoemd. Radicchio is familie van witlof, maar is uit Italië afkomstig. Anders dan witlof, is radicchio doorgaans wat moeilijker te verkrijgen. Omdat ik zelf verzot ben op witlof, en omdat witlof gewoon lekker van bij ons is, heb ik de radicchio in het recept van Jeroen vervangen door witlof. Ook gebruik ik géén kaas om deze pasta af te werken. Dat maakt deze pasta niet alleen stukken lichter maar ook verrassender. We hebben de neiging om bij pasta altijd (geraspte) kaas te serveren. Dat maakt zulke gerechten vaak erg voorspelbaar en uniform van smaak. In plaats van kaas serveer ik bij deze pasta een heerlijk krokante crumble van look. Die is vlug gemaakt en je kan er je oude brood(korsten) in kwijt!

Pasta met witlof, aubergine en krokante crumble van look

Snelle pastaschotel met verrassende combinatie van witlof & aubergine. Hoog comfort food gehalte maar toch lekker licht.
4 personen
Voorbereiding: 25 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Pasta

  • 400 g volkoren pasta bv. spaghetti, penne, ...
  • 1 grote ui
  • 1 mespuntje chilivlokken
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 aubergine
  • 3-4 stronken witlof
  • 10 zwarte olijven
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 4 el verse peterselie
  • 4 el verse basilicum
  • olijfolie
  • peper & zout

Crumble van look

  • 4 sneden (oud) brood
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 4 el olijfolie
  • peper & zout

INSTRUCTIES

Crumble van look

  • Begin met de crumble. Verkruimel de sneden brood met je handen. Hak de look zeer fijn. Meng de broodkruimels met de fijn gehakte look en de olijfolie. Kruid flink met de oregano, peper en zout.
    Spreid de broodkruimels over een grote bakplaat en laat 10 min bakken in de oven op 200 °C tot de kruimels lekker krokant en goudkleurig zijn. Ga halverwege de baktijd even door de kruimels met een lepel. Haal de kruimels na baktijd uit de oven en hou opzij.

Pasta

  • Breng een pot met water aan de kook en kook hierin de pasta beetgaar. Bewaar een kopje van het kookvocht om straks de saus mee af te werken.
  • Zet een andere ruime stoofpot op een matig vuur en doe hierin een scheutje olijfolie.
  • Snij ui en look fijn. Stoof ze aan in de olijfolie. Voeg chilivlokken toe en laat even meebakken. Snij intussen de aubergines in dobbelstenen. Laat ze meestoven met de ui en look. Voeg een beetje extra olijfolie toe (en eventueel wat water).
  • Hak de olijven fijn. Voeg ze toe aan de aubergine, samen met de gedroogde oregano. Roer om.
  • Snij nu ook het witlof. Verwijder het kontje. Halveer elke stronk en verwijder de harde kern. Het kontje en de witlofkern gooien we niet weg! Je kan deze later verwerken in een heerlijke restjessoep! Snij het witlof in reepjes en stoof mee in de pot. Roer goed om.
  • Voeg nu ook de gekookte pasta toe en een beetje van het kookvocht. Dit vocht zorgt voor wat glans en binding. Zet het vuur laag.
  • Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Hak de verse kruiden. Voeg alle pitten en kruiden toe aan de pasta. Kruid royaal met peper en zout.
  • Serveer de pasta warm. Werk elk bord af met wat lookcrumble. Geef er eventueel nog wat (vegan) geraspte kaas bij.

PAsta lover? Dan vind je deze zeker ook lekker!

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top