Snij de zoete aardappels in stukjes. Kies voor biologisch, dan hoef je ze niet te schillen. Zet een kookpot met water op het vuur en kook de stukjes zoete aardappel gaar (afhankelijk van de grootte van je stukjes duurt dit ongeveer 20-25 min).
Terwijl de zoete aardappels gaar koken, kan je de champignons bakken. Hak de look fijn. Snij de champignons in schijfjes. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op een hoog vuur. Bak hierin de look, champignons en linzen gedurende 3 min. Blus met de sojasaus en het balsamico azijn. Laat nog 2 min bakken terwijl je af en toe roert. Haal dan van het vuur. Voeg de peterselie toe en hou opzij.
Als de zoete aardappel gaar is, doe je die in de keukenmachine, samen met de rest van de ingrediënten voor de saus. Blend tot een romige massa. Kruid af naar smaak met peper, zout en eventueel extra gerookt paprikapoeder.
Kook de pasta beetgaar. Hou een kopje van het kookvocht opzij.
Meng pasta, champignons en zoete aardappelsaus onder elkaar en warm alles nog even door. Voeg wat kookvocht van de pasta toe, dit zorgt voor een glad effect en een goede binding van de saus.
Serveer meteen. Geef er eventueel extra peterselie bij of wat vegan geraspte kaas.