Zelfgemaakt Platbrood met Ragout van Warmoes en Kikkererwten

Warmoes (of snijbiet) is het – onterecht ! – vergeten broertje van spinazie. Ondanks het feit dat warmoes eenvoudig te telen is, wordt het niet zoveel gekweekt en ook in de winkels is warmoes niet altijd gemakkelijk te vinden (zelfs niet in het seizoen, dat loopt van mei tot oktober). Aan de smaak zal het nochtans niet liggen: de smaak is vergelijkbaar met die van spinazie, maar toch net iets fijner en delicater. Waarschijnlijk heeft het beperkte kwantitatieve succes van warmoes te maken met de snelle bederfelijkheid ervan. Als je warmoes koopt, controleer dan zeker of de stengels stevig zijn en de bladeren frisgroen. Je maakt warmoes ook best zo snel mogelijk na aankoop klaar. Zo behoud je de smaak en voedingswaarde.

Leuk aan warmoes vind ik dat alles bruikbaar is: zowel de stelen als de bladeren kunnen worden gegeten en zijn beiden zeer smaakvol. Warmoes is ook flexibel in de zin dat het zowel rauw als gekookt kan worden gegeten.

Als je de warmoes warm wilt klaarmaken, dan volg je dezelfde bereidingswijze als bij spinazie. Net zoals bij spinazie zal je zien dat je warmoes een heel stuk slinkt bij het koken.

Toen ik op zoek ging naar creatieve ideëen om warmoes klaar te maken, zag ik dat in heel veel recepten enkel de bladeren van de warmoes worden gebruikt. Zonde, want ook de stelen zijn best lekker. In dit gerecht is er zero waste en worden zowel de bladeren als de stelen verwerkt!

De warmoes krijgt het gezelschap van kikkererwten, een echte eitwittenbom! De warmoes en kikkererwten worden samen verwerkt in een smeuïge “ragout” (maar dan zonder vlees ;-)).

Serveren van de ragout gebeurt hier met zelfgemaakt vegan platbrood! Platbrood is niet vergelijkbaar met gewoon brood, noch qua smaak noch qua bereiding. Qua smaak doet het wat denken aan pittabrood of naanbrood. De bereiding gebeurt niet in de oven, zoals traditioneel brood, maar in de pan! De broodjes worden gebakken zoals je met een pannenkoek zou doen en zijn dus redelijk plat, vandaar de naam platbrood ;-). Als je geen tijd hebt om de broodjes te maken, kan je de ragout uiteraard ook serveren met kant-en-klaar pitta- of naanbrood.

Zelfgemaakt Platbrood met Ragout van Warmoes en Kikkererwten

Warmoes is een fijne groente, maar wat moet je ermee? Simpel: verwerken in een heerlijk lichte ragout, samen met (plantaardige) yoghurt & kikkererwten. Nog een zelfgemaakt platbroodje erbij en je hebt een heerlijk voedzame maaltijd!
4 personen
Voorbereiding: 45 mins
Klaarmaken: 1 hr

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • deegrol

INGREDIENTEN

Platbrood

  • 140 g volkoren bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 140 g ongezoete soja kwark of yoghurt
  • 3 el verse koriander of verse peterselie
  • arachideolie of andere plantaardige olie of bakboter

Ragout

  • 300 g warmoes
  • 250 g voorgekookte kikkererwten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl (vers geraspte) nootmuskaat
  • 1/4 tl kaneelpoeder
  • 3 el citroensap
  • 3 el verse munt
  • 3 el verse koriander of verse peterselie
  • 250 g ongezoete soja kwark of yoghurt
  • arachideolie of andere plantaardige olie of bakboter
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Begin met het deeg voor het platbrood. Hak de koriander fijn. Vermeng alle ingrediënten behalve de olie in een ruime mengkom met je handen tot je een soepel deeg. Het deeg mag ietsje plakkerig zijn, maar moet wel loslaten van de kom. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg té plakkerig is. Kneed het gedurende 1 min op een met bloem bestoven werkblad tot het gelijkmatig en glad is. Vorm een bal van deeg, leg het terug in de kom, dek af en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast. Maak intussen de kikkererwten en warmoes klaar.
  • Neem de warmoes en scheur de bladeren van de stelen. Breng een ruime kookpot met water aan de kook en blancheer hierin de stelen gedurende 3 min. Doe na 3 min de bladeren erbij en blancheer nog 2 min. Giet hierna alles af en laat de warmoes schrikken onder koud water. Laat vervolgens goed uitlekken, knijp overtollig vocht eruit en hak in fijne reepjes.
  • Snipper ui en hak look en koriander fijn. Verhit een scheutje olie in een grote pan. Fruit hierin ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg komijn, nootmuskaat en kaneel toe en roer goed om. Doe de warmoes en kikkererwten in de pan en schep alles gedurende 5 min om. Voeg nu citroensap, munt en koriander toe. Kruid met peper en zout. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Roer er vervolgens de yoghurt door. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Hou opzij terwijl je de broodjes bakt.
  • Haal het deeg voor het platbrood uit de koelkast. Verdeel het in 6 gelijke balletjes en rol elke balletje met behulp van een deegrol uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ronde lap van +/- 2 mm dikte. Verhit een scheut olie in een koekenpan op een matig tot hoog vuur en bak de broodjes gedurende 2 min aan elke kant tot ze goudbruin zijn. Voeg zo nodig nog wat vetstof toe. Je kan gerust alle broodjes in 1 keer bakken. Houd ze warm in een oven van 100 °C zodat ze warm en soepel blijven tot aan het opdienen. Serveer het platbrood op een bord met wat ragout erop of ernaast.

Notities

 
 

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top