Vegan bowl met romanesco en sweet ‘n sticky tofu

Dit gerecht combineert twee van mijn favorieten:

  • De groente romanesco (ook wel torentjesbloemkool genoemd): een echte seizoensgroente die een beetje schippert tussen bloemkool en broccoli. Qua uitzicht doet ie denken aan broccoli, de smaak lijkt eerder op die van bloemkool, maar dan wat zachter. Romanesco is een zomer/herfstgroente die je, net als bloemkool/broccoli, traditioneel kan klaarmaken, maar je kan ‘m ook lekker krokant roerbakken, zoals in dit gerecht!
  • Knapperige tofu: tofu heb ik echt moeten leren klaarmaken. Op zichzelf genomen (puur natuur) heeft tofu niet veel smaak. Maar met de juiste marinade wordt tofu een echte winner! Hier krijgt de tofu eerst een lekker krokant deegjasje. Vervolgens karamelliseren we de tofublokjes met zoete ahornsiroop. En voilà, zo eenvoudig is het. De zoete tofureepjes gaan heel goed samen met de zoute (soja)saus van de noedels. 

Kortom, dit is een gerecht dat zelfs de grootste tofu-sceptici zal kunnen overtuigen! Laat je me weten of jij het lekker vond? 

 

Vegan bowl met romanesco en sweet 'n sticky tofu

Waan je in het verre Oosten met deze stir fried noodles met knapperige, frisgroene romanesco en heerlijk sticky tofu reepjes!
4 personen
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 10 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • keukenrasp

INGREDIENTEN

Tofu

Groenten

  • 1 romanesco of broccoli
  • 1/2 Chinese kool
  • 1 (rode) ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 tl chilivlokken of 1 fijn gesneden rood chilipepertje
  • 1 el kokosolie

Overig

  • 250 g woknoedels
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gember of 1 tl gemberpoeder
  • 1 lente-ui
  • 6 el sojasaus
  • 1 tl witte misopasta (zie onderaan)
  • 1 el balsamico azijn of rijstazijn
  • 1 el sesamolie (optioneel)
  • 1 el rietsuiker

INSTRUCTIES

Tofu

  • Halveer het blok tofu in de lengte. Leg de tofuhelften op een schone keukenhanddoek. Vouw de handdoek dicht en duw het vocht eruit. Leg er een gewicht op en laat zo nog even uitlekken.
  • Maak intussen een beslag van de bloem en de melk. Kruid met peper en zout.
  • Snij de tofu in reepjes. Bestuif lichtjes met bloem. Verwarm de kokosolie in een (wok)pan op hoog vuur. Haal de tofureepjes door het beslag. Bak ze aan weerszijden krokant in de hete olie. Als de blokjes goudbruin zijn, voeg je de ahornsiroop toe. Draai de blokjes gedurig om tot alle kanten met siroop bedekt zijn en de tofu mooi goudbruin oogt. Kruid af met peper en zout en hou warm. De pan hoef je niet schoon te maken. Hier wokken we dadelijk de noedels in.

Bowl

  • Bereid de groenten. Snij de romanesco in kleine roosjes en de kool in dunne repen. Rasp ui en knoflook fijn. Verwarm de de kokosolie in de (wok)pan op een hoog vuur en wok hierin ui, look en groenten tot alles beetgaar is. Kruid met de chili, peper en zout. Hou opzij.
  • Kook de noedels beetgaar. Hou een kopje van het kookvocht opzij om straks de saus mee af te werken.
  • Voor de saus rasp je de look en gember fijn. Snij ook de lente-ui in fijne stukjes. Neem een kleine kom en meng hierin de geraspte look, gember, lente-ui, sojasaus, miso, azijn, sesamolie en rietsuiker. Voeg 4 el van het kookvocht toe en roer om. Verhit opnieuw de wokpan op een matig vuur. Voeg de noedels en 1/2 van de groenten toe. Roer om. Voeg nu de saus toe. Roer opnieuw goed om en voeg wat kookvocht toe als je graag meer saus wil. Kruid het geheel af met peper en zout.
  • Serveer in een leuke bowl een trio van noedels, gewokte groenten en tofu. Werk eventueel af met geroosterde sesamzaadjes, gefrituurde uitjes, verse koriander, ...

Witte miso

Witte miso is een gladde pasta op basis van gefermenteerde soja, rijst en zout. Het is een smaakmaker die vooral geliefd is in de veggie…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Tofu

Als ik ‘tofu’ vermeld in een recept zonder meer bedoel ik de gewone (stevige) tofuvariant. Tofu (of tahoe) is een eiwitrijke vleesvervanger die wordt gemaakt…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top