Noedels met pindasaus en krokante tofu

Zin in comfort food + oosters = noodle bowl for the win! Een kommetje noedels met een lekker sausje kan mij echt altijd bekoren! En dit gerecht is voor mij een echte winner: snel klaar, voedzaam en gewoon lekker. Het pindasausje is zalig in balans: lekker zoet door de pindakaas, een beetje zoutig door de sojasaus, wat friszuur door het limoensap en net pittig genoeg door de chili. Minstens even lekker als die take out chinees dus :-).

Bij de noedels serveren we lekker krokante tofu. Tofu is echt zoiets dat ik heb moeten leren eten. Of eerder, ik heb moeten leren om het lekker klaar te maken. Op zichzelf genomen, puur natuur, heeft tofu (vind ik) bijna geen smaak. Maar met de juiste marinade of een lekker krokant jasje is tofu hemels lekker! Hier krijgt de tofu eerst een lekker krokant jasje van maïzena. Vervolgens karamelliseren we de tofublokjes met sojasaus en ahornsiroop. En voilà, zo eenvoudig is het. De krokante tofureepjes gaan heel goed samen met de pindasaus. 

Kortom, dit is een gerecht dat zelfs de grootste tofu-sceptici zal kunnen overtuigen! Laat je me weten of jij het lekker vindt? 

 

Noedels met pindasaus en krokante tofu

Oosterse comfort food all the way. Een heerlijk kommetje noedels met een zalig pindasausje. Ideale smaakbalans tussen zoet, zout & pittig.
4 personen
Voorbereiding: 30 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Pindasaus

  • 3 el pindakaas
  • 2 el sojasaus
  • 4 el limoensap
  • 1 el ahornsiroop of rietsuiker
  • 1 tl mosterd of 1 el balsamicoazijn
  • 1/2 rood chilipepertje of 1/2 tl chilivlokken of poeder
  • 2 teentjes look fijn geraspt (of 1/2 tl lookpoeder)
  • 5 cm verse gember fijn geraspt (of 1/2 tl gemberpoeder)
  • 3-4 el water

Krokante tofu

Noedels

  • 250 g noedels bv. ramen, rijstnoedels, sobanoedels, udon, ...
  • 1/2 ui
  • 2 rode paprika
  • 1 kop (diepvries)erwtjes
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Meng alle ingrediënten voor de pindasaus met een garde door elkaar. Hou opzij.
  • Kook de noedels beetgaar. Giet af en hou ze opzij. Bewaar een beetje van het kookvocht om de saus straks mee af te werken.
  • Halveer het blok tofu in de lengte. Leg de tofuhelften op een schone keukenhanddoek. Vouw de handdoek dicht en duw het vocht eruit. Leg er een gewicht op en laat even uitlekken. Snij hierna de tofu in blokjes of reepjes. Doe de maïzena in een kom en roer de tofublokjes erdoor met behulp van een lepel tot ze aan alle zijden bedekt zijn. Verwarm de kokosolie in een (wok)pan op hoog vuur. Bak de tofu aan alle zijden krokant in de hete olie. Als de blokjes goudbruin zijn, voeg je de sojasaus en ahornsiroop toe. Draai de blokjes gedurig om tot alle kanten met siroop en sojasaus bedekt zijn en de tofu mooi goudbruin oogt. (Doe dit snel, want de blokjes verbranden nu gemakkelijk!) Kruid af met peper en zout en hou warm.
  • Snij de ui in fijne blokjes. Snij de paprika in reepjes. Verhit een wokpan met een scheutje kokosolie op een hoog vuur. Wok ui en paprika gedurende 3 min. Voeg de erwtjes toe en bak nog 1 min. Voeg hierna de pindasaus en de gekookte noedels toe. Roer alles goed om. Voeg eventueel wat kookvocht van de noedels toe als je graag wat meer saus wil. Kruid af met peper en zout.
  • Serveer goed warm, samen met de krokante tofu.

Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Tofu

Als ik ‘tofu’ vermeld in een recept zonder meer bedoel ik de gewone (stevige) tofuvariant. Tofu (of tahoe) is een eiwitrijke vleesvervanger die wordt gemaakt…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top