Lasagne van witlof en champignons

Dit gerecht is per toeval ontstaan. Op een druilerige zondagmiddag trok ik mijn koelkast open en zag daarin witlof en champignons die (bijna) hun beste tijd hadden gehad. Het was dus hoog tijd om deze heerlijke Belgische groentjes de eer te geven die ze verdienen! Ik had zin in comfort food en dus besloot ik om een hartverwarmende ovenschotel te maken. Ik ben gek op pasta en dus was de beslissing al snel genomen om een nieuwe lasagne uit te proberen. Ik vind het resultaat zo geslaagd dat ik het gewoon met jullie moet delen. De combinatie van witlof en champignons vind ik bijzonder geslaagd, zeker samen met de kruidige (plantaardige!) bechamelsaus. Als je geen witlof of champignons lust kan je een van beiden (of allebei) gerust vervangen door een andere groente, bv. fijn gesneden prei, raddichio of zelfs courgette en aubergine! Ik had toevallig ook nog wat pompoen liggen toen ik de foto voor dit gerecht maakte, en heb die ook gewoon mee in de lasagne verwerkt :-). Experimenteer dus gerust en laat me zeker het resultaat weten!

Lasagne van witlof en champignons

Geslaagde combinatie van witlof & champignons in een hartverwarmende laagjeslasagne. Ideaal op een druilerige herfstdag of na een lange winterwandeling!
6 personen
Voorbereiding: 35 mins
Klaarmaken: 40 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 9 lasagneblaadjes
  • 700 g champignons
  • 500 g witlof
  • 900 ml ongezoete sojamelk of ongezoete havermelk (zie onderaan)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 bosje gedroogde tijm
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el rode wijnazijn
  • 60 g plantaardige bakboter (zie onderaan)
  • 80 g (vloeiende) bloem
  • 2 el citroensap
  • 3-4 el edelgistvlokken of 75 g geraspte parmezaanse kaas (zie onderaan)
  • (vers geraspte) nootmuskaat
  • peper & zout
  • 6 el broodkruim ter afwerking (zie notities)

INSTRUCTIES

  • Doe de melk in een ruime kookpot samen met de laurier, tijm en peperkorrels. Pel de ui. Doe de buitenste rand van de ui bij de melk. Breng op een zacht vuur aan de kook. Zodra de melk kookt, draai je het vuur uit, doe je een deksel op de kookpot en laat je de melk gedurende 20 min staan zodat alle smaken zich goed kunnen vermengen.
  • Snij de ui in fijne blokjes. Verwarm een nootje boter in een grote braadpan op een matig vuur. Bak de ui gedurende 10 min tot hij mooi zacht is. Het is niet de bedoeling dat de ui bruin kleurt, dus zet het vuur lager indien nodig.
  • Snij de champignons in plakjes en hak de look fijn. Verwijder de voet van het witlof, halveer de strokjes en verwijder het bittere hart. Snijd het witlof vervolgens in reepjes.
  • Voeg de champignons en look toe aan de braadpan met ui. Zet het vuur hoger en roer regelmatig tot de champignons beginnen te kleuren. Voeg dan het witlof en het rode wijnazijn toe. Bak, onder regelmatig roeren, gedurende 3-5 min tot het witlof zacht is. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Hou even opzij.
  • Verwarm een ruime kookpot op een zacht vuur. Laat hierin de boter smelten. Let op: de boter mag niet bruinen! Als de boter is gesmolten, voeg je de bloem toe. Roer bloem en boter door elkaar met behulp van een (houten) lepel. Laat even bakken gedurende 1 min (tot je een koekjesgeur begint te ruiken).
  • Haal intussen de smaakmakers uit de melk (met behulp van een zeef). Voeg beetje bij beetje de melk toe aan het bloem-boter mengsel. Roer constant met behulp van een garde tot je een smeüige bechamelsaus hebt. Zet het vuur zeer laag en laat nog 2 min pruttelen zodat de saus kan indikken. Haal nadien van het vuur en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg ook het citroensap en de edelgistvlokken toe en roer nog eens om. Proef, en kruid naar smaak bij.
  • Als je gedroogde lasagnevellen gebruikt, kook je deze even voor gedurende 3 min in gezouten water.
  • Neem vervolgens een ruime ovenschaal. Vul de bodem met 1/3 van het witlof-champignonmengsel (zorg dat er niet te veel vocht in de ovenschaal belandt). Bedek met een laagje lasagneblaadjes. Doe hierop 1/3 van de bechamel. Herhaal dit nog tweemaal zodat je eindigt met een laagje bechamel. Werk af met broodkruim en enkele vlokjes boter.
  • Bak de lasagne gedurende 40-45 min een voorverwarmde oven van 180°C. Draai na de baktijd de oven uit en laat de lasagne enkele minuten rusten in de oven met de deur op een kier. Serveer & geniet.

Notities

1. Broodkruim maak ik altijd zelf van restjes oud brood. Je legt de sneetjes op een ovenschaal en laat het brood uitdrogen gedurende 15 min op 120 °C. Nadien verpulveren in de keukenmachine tot broodkruim! Lekker, goedkoop en geen verspilling!

Boter

Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top