Lasagne met pittige knolselder, prei en crumble van look

Eten volgens het ritme van de seizoenen vind ik fantastisch: alle groenten en fruit zijn dan écht op hun best en het voelt ook gewoon natuurlijk aan. Maar eten volgens het seizoen betekent in de winter, wanneer het aanbod wat beperkter is, ook: veel knollen en veel prei :-). Prei is nu wel héél gemakkelijk om creatief te verwerken, maar bij knolselder ligt dit toch iets moeilijker. Zijn uitgesproken smaak kan ook niet iedereen bekoren. In dit gerecht wordt de knolselder flink op smaak gebracht met oosterse kruiden zoals kurkuma, kerrie en komijn. Hierdoor verdwijnt de typische knolseldersmaak ietwat naar de achtergrond en zo kon ik zelfs knolselderhaters toch met dit gerecht bekoren. De lasagne is bovendien erg licht, zeker in vergelijking met een klassieke lasagne.

Deze lasagne:

  • bevat geen zware bechamelsaus; de ‘witte’ saus wordt gemaakt op basis van (vooraf geroosterde en gemixte) knolselder
  • bevat héél veel groente: een deel van de lasagnevellen wordt vervangen door plakken knolselder. Wie dit gerecht helemaal koolhydraatvrij wil maken, kan de pastavellen helemaal weglaten en enkel knolselderplakken gebruiken
  • is 100% plantaardig en dus lactosevrij en dus veel lichter verteerbaar
  • is ook glutenvrij als je glutenvrije pastavellen gebruikt, of die vervangt door knolseldervellen

Lasagne met pittige knolselder, prei en crumble van look

Lichte lasagne boordevol heerlijke wintergroente. De knolselder doet dienst als lasagnevellen en krijgt een pittig, Oosterse kruiding. Veel gezonder wordt comfort food niet!
6 personen
Voorbereiding: 45 mins
Klaarmaken: 40 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Lasagne

  • 9 lasagneblaadjes
  • 1 middelgrote knolselder
  • 3-4 stengels prei
  • 1 grote ui
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 150 ml groentebouillon
  • 65 ml ongezoete sojamelk of sojaroom
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 snuifje cayennepoeder
  • 1/3 tl (vers geraspte) nootmuskaat
  • peper & zout
  • plantaardige bakboter
  • 4 el plantaardige geraspte kaas of parmezaanse kaas (zie onderaan)

Crumble van look

  • 3 sneden (oud) brood
  • 1 teentje knoflook
  • 4 el olijfolie
  • peper & zout

INSTRUCTIES

Crumble van look

  • Maak eerst de crumble van look. Verkruimel de sneden brood met je handen. Pel de look en hak fijn. Meng de broodkruimels met de fijn gehakte knoflook en olijfolie. Kruid flink met peper en zout.
    Spreid de broodkruimels over een grote bakplaat en laat 8-10 min bakken in de oven op 190 °C totdat de kruimels lekker krokant en goudkleurig zijn. Ga halverwege de baktijd even door de kruimels met een lepel. Haal de kruimels na baktijd uit de oven en hou opzij.

Lasagne

  • Was de knolselder en boen schoon (kies voor bio, dan hoef je de knolselder niet te schillen). Snij 3/4 van de knol in blokjes van ca. 1,5 cm. Snij de resterende 1/4 in grote, dunne plakken (die gaan we gebruiken als een apart laagje in de lasagne).
  • Doe de blokjes knolselder in een ovenschaal. Kruid flink met de kurkuma, kerriepoeder, komijn, cayennepeper, peper en zout. Besprenkel met olie en roer goed om tot alle blokjes met kruiden en olie bedekt zijn. Rooster gaar in de oven gedurende 30-35 min op 180 °C. Als de blokjes gaar zijn, haal ze uit de oven en laat even afkoelen. Doe ze vervolgens in de blender en mix tot een smeuïge gladde puree samen met de groentebouillon, sojamelk (of room) en 2 teentjes look. Proef, en kruid naar smaak, bij met kerriepoeder, kurkuma, komijn, cayenne, peper of zout. De puree mag lekker pittig zijn!
  • Snijd de prei in fijne ringen. Hak ook de ui en de resterende look fijn. Verwarm een scheutje olie in een pan. Fruit hierin ui en look. Voeg na enkele minuten de fijn gesneden prei toe. Kruid flink met nootmuskaat, peper en zout.
  • Zet een grote kookpot met water op het vuur. Als het water kookt, voeg je de lasagneblaadjes en de plakken knolselder toe. Laat koken gedurende 4 min. Giet erna af en laat even afkoelen. Als je verse lasagnevellen gebruikt, hoef je die niet voor te koken. In dat geval moet je enkel de plakken knolselder voorkoken.
  • Bouw de lasagne. Neem een ruime ovenschaal. Op de bodem doe je een laagje knolselderpuree. Hierop komt een laagje lasagneblaadjes. Vervolgens een laagje knolselderplakken. Tot slot een laagje prei. Herhaal dit nog 2 maal. Werk af met de crumble van look en enkele vlokjes boter (of enkele scheutjes olijfolie). Voeg desgewenst wat plantaardige parmezaanse kaas toe.
  • Bak de lasagne gedurende 35-40 min in de oven op 180 °C.

Parmezaanse kaas

Het plantaardige merk Violife heeft een lekker plantaardig alternatief voor parmezaanse kaas: de ‘Just Like Parmesan Wedge’. Je vindt het o.a. in Albert Heijn en…

Geraspte kaas

In de winkel vind je verschillende lekkere kant-en-klare plantaardige alternatieven geraspte kaas. Violife heeft een leker alternatief op basis van kokosolie, dat je 0.a. vindt…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top