Gezond snacken: fruitcake met havermout en noten

Ik hou van tussendoortjes! Het is voor mij (en de mensen rondom mij) echt een uitdaging als ik meer dan 4 uur niks heb gegeten … Maar ik denk wel na en stop niet zomaar alles in mijn mond. Meestal ga ik zeer verantwoord voor een stukje fruit, studentenhaver, of groentenstengels met hummus. Maar soms is dat niet voldoende om een kleine ‘goesting’ te stillen, en dan wil ik iets zondigers. Of beter nog: iets dat zondiger smaakt, maar het eigenlijk niet is. Deze cake komt dan echt wel to the rescue:

  • Deze cake is heerlijk smeuïg (goed ‘nes’ zoals we hier zeggen) en heel lekker van smaak
    – De cake bevat GEEN verzadigde vetten: geen boter, geen olie. Niks van dat alles, enkel goede vetten afkomstig van de noten in het deeg
  • De cake is ook volledig vrij van geraffineerde suikers: de zoetigheid komt van vers & gedroogd fruit en een (erg) kleine hoeveelheid rietsuiker, zeker als je dit vergelijkt met een gewone 4-4 cake die al snel 200 g (!) witte suiker bevat
  • Deze cake is ook heel snel om te maken én je kan hem zeker tot 4 dagen bewaren op een koele plek, maar wellicht zal ie niet zolang meegaan 😉
  • En last but not least: deze cake is 100% plantaardig en dus ook lactosevrij. Wie geen gluten verdraagt, kan de cake glutenvrij maken door glutenvrije bloem en havermout te gebruiken

Het recept is ook een echt basisrecept. Daarmee bedoel ik dat je er naar hartelust mee kunt experimenteren, afhankelijk van de ingrediënten die je in huis hebt. In het recept hieronder gebruik ik bv. appels, maar je kan ook een andere verse fruitsoort gebruiken (bv. mango in de zomer of (bos)bessen, peren, …). Hetzelfde geldt voor de noten en het gedroogde fruit. Ik denk dat er heel weinig kan misgaan om hiervoor andere soorten te gebruiken dan in het recept hieronder. Als je iets probeert, laat me dan zeker weten hoe het smaakte!

Gezond snacken: fruitcake met havermout en noten

Een plakje van deze cake is ideaal om dat kleine goestingske te stillen. De cake bevat zero verzadigde vetten en is volledig vrij van geraffineerde suikers. Can I have a second slice, please??
1 cake
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 45 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • cakevorm
  • foodprocessor

INGREDIENTEN

  • 150 g appel of ander fruit naar keuze: bv. peer, (bos)bessen, mango, ...
  • 125 g amandelen
  • 75 g havermoutvlokken
  • 65 g speltbloem of andere bloem naar keuze
  • 7 g bakpoeder
  • 60 g rietsuiker of 50 ml ahornsiroop
  • 1 snuifje zout
  • 160 ml havermelk of andere plantaardige melk naar keuze (zie onderaan)
  • 100 g appelmoes
  • 1 tl vanille-extract
  • enkele druppels amandel-extract
  • 90 ml aquafaba of 1 geplette rijpe banaan (ter vervanging van 2 eieren) (zie onderaan)
  • 1 handje gedroogde vijgen of ander gedroogd fruit naar keuze: bv. rozijnen, dadels, abrikozen, ...
  • 1 handje walnoten of andere noten naar keuze: bv. hazelnoten, pecannoten, ...

INSTRUCTIES

  • Doe de amandelen, havermoutvlokken, speltbloem, bakpoeder, rietsuiker en zout in de foodprocessor en maal fijn.
  • Doe dit mengsel in een ruime mengkom. Voeg nu alle natte ingrediënten toe: melk, appelmoes, vanille- en amandel-extract en aquafaba. Meng goed om.
  • Hak de noten fijn. Snij de appel in blokjes en de gedroogde vijgen in fijne reepjes. Voeg noten, stukjes appel en reepjes vijg toe aan het deeg en roer een laatste maal voorzichtig om.
  • Vet een bakvorm lichtjes in (of bekleed deze met bakpapier) en giet hierin het deeg. Bak de cake gedurende 45 min in een voorverwarmde oven van 180 °C. Laat volledig afkoelen. In een luchtdicht doosje kan je de cake gedurende 3-4 dagen bewaren op een koele plaats of in de koelkast.

Ei

In het begin dat ik overschakelde naar een plantaardige levensstijl, had ik het best moeilijk om een goede vervanger te vinden voor eieren. Voor heel…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top