Frisse salade met krokante vegan kipstukjes, mango en zachte currydressing

Eten volgens het ritme van de seizoenen betekent voor mij: veel, héél veel sla in de lente & zomer!  Vroeger stond ik er niet echt bij stil welke groenten in het seizoen waren en kocht ik maar wat er in de supermarkt lag. Resultaat: veel smakeloze tomaten en zielige zakjes sla :-D. Nochtans was het best even aanpassen toen ik besloot om niet meer elke week sla & tomaten aan te kopen, maar zoveel mogelijk lokale seizoensgebonden groenten te proberen. Maar intussen ben ik dat gewoon en heb ik zoveel nieuwe groenten leren kennen. Maar zodra het weer warmer wordt, kijk ik wel heel hard uit naar slaatjes! Dit is een echte zomerse salade, zowel qua kleuren als smaken. Ik ben vooral erg fan van de milde currydressing, die ook lekker is in andere salades of gerechten. Maak met deze dressing bijvoorbeeld eens zelf een vegan kip-curryslaatje voor op de boterham: gewoon wat vegan kipstukjes bakken, in kleine blokjes snijden en mengen met de dressing! Veel lekkerder en een stuk gezonder dan kant-en-klare salades of spreads uit de winkel! Geniet ervan!

Frisse salade met krokante vegan kipstukjes, mango en zachte currydressing

Frisse maaltijdsalade met verrassende combinatie van smaken: zoete mango, zoute kip en licht pikante currydressing. Ideaal om een zomerse dag nog zonniger te maken!
4 personen
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 10 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Salade

  • 60 g bloem
  • 125 ml ongezoete sojamelk of ongezoete havermelk of kraantjeswater
  • 100 g panko (zie onderaan)
  • 300 g vegan kipstukjes (zie onderaan)
  • 1 mango
  • 8 radijsjes
  • 1/4 komkommer
  • 4 handjes gemengde sla
  • 1 bosje waterkers
  • arachideolie of andere olie (om te bakken)

Dressing

  • 2 el veganaise (plantaardige mayonaise) (zie onderaan)
  • 2 el ongezoete soja kwark of yoghurt of andere ongezoete plantaardige yoghurt (zie onderaan)
  • 1 el appel azijn of witte wijnazijn of citroensap
  • 3 el kerriepoeder
  • 1 el kurkuma
  • peper & zout

INSTRUCTIES

Dressing

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar in een kom en kruid, naar eigen smaak, met peper en zout. Voeg eventueel een scheutje kraantjeswater toe (als je de dressing iets dunner wil) en roer nogmaals goed om.

Salade

  • Begin met de krokante kip. Klop in een kom de bloem, de melk en een flinke snuif zout en peper door elkaar tot een beslag. Neem een andere kom en doe hierin de panko. Haal de kipstukjes eerst door het beslag en laat het beslag er een beetje afdruipen. Haal de stukjes vervolgens door de panko. Druk de panko goed aan en zorg dat de kipstukjes aan alle zijden goed met panko bedekt zijn. Verhit een flinke scheut arachideolie in een koekenpan op een middelhoog vuur en bak de kipstukjes gedurende 5 min aan elke kant, totdat ze goudbruin zijn (voeg, indien nodig, wat extra olie toe). Haal de kipstukjes uit de pan. Bestrooi met zout en hou warm terwijl je de rest voorbereidt (dit kan je doen in de oven op 100 °C).
  • Schil en snij de mango in dunne reepjes. Halveer de radijsjes. Neem de komkommer en snij in dunne plakken of maak er met een dunschiller lange slierten van.
  • Schik de gemengde sla op een bord. Schik bovenop de sla de mangoreepjes, radijsjes, waterkers en komkommer. Leg in het midden de stukjes krokante kip. Serveer lauw met de zachte currydressing.

Mayonaise

Veganaise is de benaming voor plantaardige mayonaise. Mayonaise zonder eitjes dus! Je kan veganaise kant-en-klaar kopen in de biowinkel en de meeste supermarkten. Maar je…

Yoghurt en kwark

Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…

Panko

Panko is niet per se eigen aan de plantaardige keuken, maar omdat het niet bij iedereen bekend is, verdient het misschien toch een korte toelichting….

Kip

Vandaag is het heel gemakkelijk om kip op plantaardige wijze te vervangen. Vegan kipstukjes, kipnuggets & kipfilets zijn nu bijna in elke supermarkt te koop….

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top