De lekkerste vegan pompoentaart

Bij een Amerikaanse traditie – Halloween – hoort een traditionele Amerikaanse taart! Zoete pompoentaart wordt in Amerika vooral met Thanksgiving gegeten, maar zolang kon ik niet meer wachten … De herfst is, minstens op culinair vlak, een van mijn favoriete seizoenen want dan is er zoveel van mijn lievelingseten volop te krijgen: paddenstoelen in alle vormen en formaten, pastinaak, witlof, verse appelen en peren, en natuurlijk … pompoen!

Deze pompoentaart is een gezonde variant van de klassieke zoete pompoentaart die doorgaans erg veel boter en suiker bevat. En dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Het pompoenvlees is van nature immers al erg zoet en smeuïg en kan op die manier gerust (een groot deel van de) boter en suiker vervangen.

De lekkerste vegan pompoentaart

Gezonde plantaardige variant van de Amerikaanse pumpkin pie! Een taartje dat iedereen wel zal smaken, en waar stiekem een halve kilo pompoen in zit!
1 taart
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 45 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor
  • taartvorm
  • deegrol

INGREDIENTEN

Bodem

  • 225 g bloem
  • 60 ml ijskoud kraantjeswater
  • 60 g kokosolie of plantaardige bakboter (zie onderaan)
  • 2 el rietsuiker
  • 1/2 tl zout

Vulling

  • 500 g pompoen
  • 90 ml aquafaba of 1 rijpe banaan (zie onderaan)
  • 75 g bloem
  • 2 el maïzena
  • 2 tl bakpoeder
  • 500 ml havermelk of andere plantaardige melk (zie onderaan)
  • 115 g rietsuiker
  • 1 1/2 tl vanille-extract
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 snuifje zout

INSTRUCTIES

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg met je handen door elkaar in een ruime mengkom tot het deeg loslaat van de kom. Kneed nog 2 min op een met bloem bestoven aanrecht tot een soepel en glad deeg. Leg afgedekt in de koelkast en laat rusten terwijl je de vulling voorbereidt.
  • Schrob de pompoen schoon, verwijder de pitten en snij in stukjes (kies voor biologisch, dan hoef je de pompoen niet te schillen). Stoom of kook het pompoenvlees botermals. Afhankelijk van de dikte van de stukjes duurt dit ongeveer 20-25 min.
  • Mix het pompoenvlees met behulp van de keukenmachine tot een gladde puree. Voeg de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en meng nogmaals om tot een glad beslag.
  • Haal het deeg uit de koelkast en leg dit in een ronde bakvorm bekleed met bakpapier of lichtjes ingevet. Prik de bodem van het deeg in met een vork, bedek met bakparels (of gedroogde kikkererwten) en bak blind gedurende 10 min in de oven op 180 °C. Haal hierna de taartbodem uit de oven en giet de pompoenvulling erin. Bak nogmaals gedurende 40-45 min in de oven op 180 °C. Controleer af en toe en verlaag eventueel de temperatuur (of leg een vel hittebestendige folie of bakpapier over de taart) om te voorkomen dat de bovenkant van de taart zou aanbranden.
  • Na baktijd draai je de oven uit. Laat de taart nog enkele minuten rusten in de oven met de deur op een kier. Haal dan de taart uit de oven. Laat de taart volledig afkoelen op een rooster en laat ze vervolgens nog even verder opstijven in de koelkast. Haal kort voor het serveren de taart uit de koelkast, snij in punten en geniet!

Boter

Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top