Creamy vegan pasta met broccoli en erwtjes

Weinig tijd om te koken, maar toch zin in iets vers, lekkers & met een beetje groen(sels)? Pasta to the rescue, baby! In mijn voorraadkast heb ik altijd staan:

  • (volkoren spelt) pasta
  • witte miso
  • edelgistvlokken
  • ui & knoflook
  • een plantaardige room (van kokos, soja of haver)
  • smaakmakers: sojasaus, bouillon, gedroogde groene kruiden(bv. tijm en oregano)
Gooi deze eenvoudige ingrediënten samen met wat verse groentjes en je hebt in een mum van tijd een topgerechtje op tafel. Deze pasta is een echt basisrecept. Met de groenten kan je variëren zoals je zelf wil. In plaats van broccoli & erwten kan je bv. kiezen voor: champignons & vegan spekjes, boerenkool & pijnboompitten, courgette & (voorgekookte) kikkererwten, … Gewoon wat je zelf het lekkerste vindt :-). 

Creamy vegan pasta met broccoli en erwtjes

Easy peasy pasta met beperkt aantal ingrediënten uit de voorraadkast! Gezonde comfortfood voor het hele gezin!
4 personen
Voorbereiding: 25 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Pasta

  • 1 ui
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 1 tl witte misopasta (zie onderaan)
  • 180 ml groentebouillon
  • 1 el sojasaus
  • 2 el (vloeiende) bloem
  • 180 ml kokosmelk of ongezoete soja-of havermelk (zie onderaan)
  • 1 el edelgistvlokken (zie onderaan)
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 el citroensap
  • 300 g volkoren pasta naar keuze
  • 1 kleine broccoli
  • 1 handvol diepvrieserwtjes
  • olijfolie
  • peper en zout

Afwerking (optioneel)

  • verse peterselie, geroosterde pijnboompitjes, vegan geraspte kaas, ....

INSTRUCTIES

  • Pel ui en look en snij heel fijn. Verdeel de broccoli in roosjes. Snij de laatste centimer van de broccolistam (dit is té hard om te eten). Hak de rest van de stam in zeer kleine stukjes.
  • Verhit een grote pan met een scheutje olijfolie op een middelhoog vuur. Fruit hierin de stukjes ui, look en broccolistam gedurende 5 min. Voeg de misopasta toe en laat 1 min bakken. Roer intussen in een kleine kom de groentebouillon, sojasaus en bloem door elkaar tot je geen klonters meer hebt. Voeg dit toe aan de pan en roer goed om tot een glad geheel (de saus zou vrijwel onmiddellijk moeten dikken).
  • Verlaag het vuur en voeg de kokosmelk toe, alsook de edelgistvlokken, de tijm en het paprikapoeder. Kruid flink met peper en zout en laat de saus rustig sudderen op een zacht vuur terwijl je de pasta kookt.
  • Breng voor de pasta een ruime kookpot met water aan de kook. Kook hierin de pasta beetgaar. Voeg 4 min voor het einde van de kooktijd de broccoliroosjes en diepvrieserwtjes toe en laat die meekoken. Giet vervolgens alles af en bewaar een beetje van het kookvocht om zo dadelijk de saus af te werken. Voeg de gekookte pasta, broccoli en erwtjes toe aan de saus. Roer het geheel nog eens goed om. Werk af met het citroensap en eventueel extra peper en zout. Voeg een beetje kookvocht toe als je de saus te dik vindt.
  • Serveer meteen. Geef er eventueel vers gehakte peterselie bij en/of geroosterde pijnboompitten en/of wat vegan geraspte kaas.

Witte miso

Witte miso is een gladde pasta op basis van gefermenteerde soja, rijst en zout. Het is een smaakmaker die vooral geliefd is in de veggie…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…

Like this pasta? Misschien vind je dit dan ook wel lekker!

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top