Couscous salade met kruidige worteltjes en krokante kikkererwten

Ik hou van couscous! Deze kleine korreltjes van tarwemeel en water laten zich gemakkelijk bewerken, zijn snel klaar én je kan er eindeloos mee variëren. In dit gerecht combineerde ik couscous met in de oven gegaarde, gekaramelliseerde worteltjes én kikkererwten met een krokant jasje. Het resultaat is een lekkere, voedzame maaltijd die zowel warm als koud heel erg lekker is (je kan dit gerechtje makkelijk meenemen naar je werk als lunch). 

Je hoeft het recept ook zeker niet al te strikt te volgen. Zolang je maar zorgt dat de smaken wat in balans blijven (vervang bv. eens de abrikozenstukjes door rozijntjes of gebruik andere (oosterse) kruiden om je worteltjes & kikkererwten op smaak te brengen). Experimenteer en doe vooral wat je zelf lekker vindt!

Couscous salade met kruidige worteltjes en krokante kikkererwten

Voedzame plantaardige lunch die zowel warm als koud erg lekker is. Knapperige kikkererwten vormen een leuke combinatie met de zoete worteltjes.
4 personen
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 30 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Kruidige worteltjes

  • 500 g wortel
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1 tl zacht paprikapoeder
  • 1 snuif cayennepoeder
  • 30 g amandelschilfers
  • 4 el citroensap of limoensap
  • 3 el ahornsiroop (zie onderaan)

Krokante kikkererwten

  • 2 el bloem
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl kerriepoeder
  • 2 tl kurkuma
  • 45 ml aquafaba (zie onderaan)
  • 350 g voorgekookte kikkererwten

Couscous salade

  • 200 g couscous
  • 1 klein handje gedroogde abrikozen
  • 3 el verse peterselie
  • 3 el verse koriander
  • 3 el verse munt
  • 1 tl citroenzeste of limoenzeste
  • 100 g Violife Greek White (plantaardige fetakaas) (zie onderaan)
  • olijfolie
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Snij de wortels in de lengte in repen (kies voor biologisch, dan hoef je ze niet te schillen). Doe ze in een ruime ovenschaal. Besprenkel met olijfolie. Kruid met het komijnpoeder, korianderpoeder, zacht paprikapoeder en cayennepoeder. Bestrooi met peper en zout. Roer goed om tot alle wortelreepjes met olie en kruiden bedekt zijn. Rooster gedurende 25 min gaar in de oven op 220 °C tot de wortel goudbruin en zacht is. Voeg 5 min voor einde van de baktijd de amandelschilfers en ahornsiroop toe, roer om en laat nog even meebakken.
  • Meng bloem, gerookt paprikapoeder, kurkuma, kerriepoeder en aquafaba door elkaar tot een papje. Kruid met peper en zout. Voeg de kikkererwten toe en roer goed om. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de kikkererwten gedurende 3-4 min op een middelhoog vuur. Spreid ze vervolgens uit op een met bakpapier beklede bakplaat en laat 20 min (samen met de wortels) in de oven bakken op 220 °C tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Doe de couscous in een kom. Breng 300 ml kraantjeswater aan de kook. Giet over de couscous, dek af en laat zwellen tot de couscous al het water heeft opgenomen. Roer hierna de couscous los met een vork en voeg een scheutje olijfolie toe. Hak de gedroogde abrikozen, peterselie, koriander en munt fijn. Voeg toe aan de couscous, alsook de citroenzeste. Roer goed om en kruid af met peper en zout.
  • Neem de wortels en de kikkererwten uit de oven. Meng de wortels met de ahornsiroop en het citroensap.
  • Voeg de wortels en de kikkererwten bij de couscous en roer goed om. Bestrooi vlak voor het serveren met de plantaardige feta, die je in kleine stukjes verbrokkelt.
  • Serveer lauw of koud.

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Fetakaas

Het merk Violife heeft een heel lekkere plantaardige fetakaas, genaamd Violife Greek White. Het is een 100% plantaardige kaas op basis van kokosolie. De textuur…

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top