Courgetti spaghetti met groene pesto van avocado

Een huisgemaakt potje pesto heb ik bijna altijd standaard in mijn koelkast staan. Zo handig om een salade mee te pimpen, als beleg op brood, of om door pasta te roeren en zo een snel avondmaal te fiksen! Je hebt pesto in allerlei geuren & kleuren. Mijn favoriet blijft een pittige groene pesto. In dit gerecht maken we een basis groene pesto maar we voegen er avocado aan toe. Zo wordt de pesto meer een romige saus, ideaal voor bij pasta. Om extra groenten binnen te krijgen, vervangen we een deel van de klassieke (tarwe) pastaslierten door courgetteslierten (ook wel courgetti genoemd). Zo blijft het gerecht lekker licht, maar geeft het toch dat heerlijke comfort food gevoel van pasta!

Courgetti spaghetti met groene pesto van avocado

Groener dan dit wordt een gerecht niet! Avocado is een heerlijke basis voor een romige pesto. Toch is het gerecht lekker licht omdat we minder pasta eten en meer courgetteslierten!
4 personen
Voorbereiding: 45 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • spiraalsnijder

INGREDIENTEN

Avocadopesto

  • 3 rijpe avocado
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el citroensap of limoensap
  • 60 g amandelen of cashewnoten
  • 1 handje rucola of groenteloof (bv. radijsloof)
  • 1 handje basilicum
  • 2 el edelgistvlokken of parmezaanse kaas (zie onderaan)

Pasta

  • 250 g verse spinazie
  • 250 g champignons of kerstomaatjes (zie notities)
  • 2 courgettes
  • 200 g volkoren spaghetti

Krokante topping

  • 25 g hazelnoot
  • 25 g amandelen
  • 2 sneetjes (oud) brood
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/3 tl gerookt paprikapoeder
  • olijfolie
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Kook de spaghetti beetgaar (kook 1 minuut minder lang dan de kooktijd aangegeven op de verpakking, want de spaghetti gaat straks nog mee in de pan). Hou de spaghetti opzij en bewaar 1 kopje van het kookvocht om straks de saus mee af te werken.
  • Maak met behulp van een spiraalsnijder slierten van de courgettes (of rasp ze fijn). Hou opzij.
  • Maak de krokante topping. Mix alle ingrediënten in de blender tot grof broodkruim (je hoeft de blender niet schoon te maken, we maken hierna de pesto erin). Rooster de topping goudbruin in de oven gedurende 10 min op 200 °C. Laat afkoelen en hou opzij.
  • Maak de avocadopesto. Mix alle ingrediënten in de blender tot een smeüig geheel. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snij de champignons in plakjes. Neem een ruime (wok)pan en verhit een scheutje olijfolie op een hoog vuur. Bak hierin de spinazie aan tot ze deels is geslonken. Voeg de schijfjes champignon toe en bak ze goudbruin. Voeg nu de courgetti en gekookte spaghetti toe. Roer om. Roer tot slot de avocadopesto eronder. Bind de saus met het kookvocht dat je opzij hebt gehouden van de spaghetti. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer warm of lauw. Geef er de krokante topping bij.

Notities

1. In het seizoen kan je kerstomaatjes gebruiken in plaats van champignons. De kerstomaatjes hoef je niet mee te bakken. Je halveert ze en voegt ze helemaal op het laatste moment toe. 

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…

Read More »

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top