Amandel-Abrikooskoeken

Vandaag is voor mij zo’n dag dat ik eens lekker binnen blijf en aan het bakken sla. Deze keer met een lekker & eenvoudig cookies recept! Iedereen die deze amandel-abrikooskoeken al heeft geproefd, is er helemaal weg van!

Deze koeken zijn:

  • heerlijk van SMAAK: lekker zoet, maar ook niet té zoet
  • superEENVOUDIG en razend SNEL om te maken: zelfs de grootste bakdummy verrast vriend & vijand met deze koeken
  • 100% PLANTAARDIG en dus lief voor je lijf, de diertjes & onze mooie planeet

Ook leuk: dit is een echt basisrecept. Maak gerust je eigen varianten: vervang de abrikozen door ander gedroogd fruit (vijgen, dadels, rozijnen, …), gebruik eens andere noten als topping (hazelnoten, pecannoten, …), maak vanillekoeken door vanille-essence toe te voegen in plaats van amandelessence, …

Je kan de koeken gedurende 3-4 dagen bewaren in een afgesloten doosje op een koele plaats. But trust me: zo lang gaan ze niet meegaan!

Amandel-Abrikooskoeken

Heerlijke koeken, leuk en eenvoudig om te maken. Bewaren tot 4 dagen in een afgesloten doosje, maar gaan sowieso nooit zo lang mee.
18 koeken
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 20 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 75 g gedroogde abrikozen
  • 250 g speltbloem of andere bloem naar keuze
  • 7 g bakpoeder
  • 50 g rietsuiker
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker (zie notities)
  • 1 snuif zout
  • 150 g plantaardige bakboter (zie onderaan)
  • 1 el sojamelk of andere plantaardige melk naar keuze (zie onderaan)
  • 1 tl amandel-extract
  • 50 g amandelen
  • 2 el ahornsiroop (zie onderaan)

INSTRUCTIES

  • Snij de gedroogde abrikozen in fijne reepjes. Hak de amandelen fijn.
  • Meng bloem, bakpoeder, rietsuiker, basterdsuiker en zout door elkaar in een mengkom.
  • Laat de boter smelten.
  • Voeg boter, sojamelk en amandelextract toe aan het deeg. Roer goed om en kneed vervolgens in enkele minuten tot een mooi samenhangend geheel. Voeg de abrikozenreepjes toe en kneed ze door het deeg. Vorm een bal van het deeg, leg deze in een kom en laat gedurende 30 min rusten in de koelkast. Deze rusttijd maakt het deeg beter van textuur, maar als je erg gehaast bent, kan je deze stap eventueel overslaan.
  • Draai balletjes van het deeg met je handen ter grootte van een pingpongbal, druk ze plat en leg ze naast elkaar op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Laat wat plaats tussen de koeken, want ze zullen groter worden tijdens het bakken. Bestrooi de koeken met het amandelschaafsel en druk lichtjes aan.
  • Bak de koeken goudbruin in 20 min in de oven op 180 °C. Haal nadien de koeken uit de oven en besprenkel met de ahornsiroop. Laat volledig afkoelen.

Notities

  1. Denk aan Tiense cassonade , ook wel 'kinnekessuiker' genoemd, omdat er op de verpakking een kinderhoofdje staat afgebeeld ;-). 

Boter

Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Ahornsiroop

Populair zoetmiddel in de plantaardige keuken (vooral ter vervanging van honing). Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een natuurlijke zoetstof die wordt gemaakt uit…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top