3x Koken met Koolrabi: koekjes, pesto en dipstengels

We gooien veel te veel voedsel weg. Volgens de recentste cijfers wordt er jaarlijks in België 150 kg eetbare voeding per inwoner (!) weggegooid. Dit kost niet alleen handenvol geld, maar voor al dat weggegooide voedsel werden ook water, energie en grondstoffen verspild. Mochten we deze verspilling stoppen, dan zou dit niet alleen positief zijn voor het klimaat (we zouden een enorme hoeveelheid broeikasgassen vermijden), maar we zouden ook de bevolking efficiënter kunnen voeden en verloren financiële kosten kunnen uitsparen!

Bij ons thuis wordt er bijna nooit iets weggegooid. Toegegeven, het is ooit anders geweest. Maar eigenlijk is dit voor iedereen haalbaar met een aantal simpele regels: koop niet te veel ineens aan; ga winkelen met een lijstje of minstens een idee in je hoofd van wat je de komende dagen wil klaarmaken; vries tijdig iets in als je beseft dat je het niet zal kunnen opeten alvorens het slecht wordt; … En haal het volle uit je ingrediënten door er zoveel mogelijk van te verwerken! Ik heb altijd al met veel verse groenten gekookt. Maar vroeger gooide ik, uit onwetendheid, vaak heel wat weg van mijn groenten. Omdat ik dacht dat het niet eetbaar was, of omdat ik niet goed wist wat ik ermee moest aanvangen. Vandaag probeer ik echt alles te gebruiken: van wortels over blad tot schil, steel, loof en stengel! En dat levert vaak heel wat leuke en verrassende creaties op: van schillen maak je heerlijke chips; loof wordt soep en wat je echt niet meer kunt eten, kan je wellicht nog gebruiken als basis voor een goede bouillon! Je vuilbak zal er minder gevuld van worden, en je portemonnee des te meer! Geen slechte deal dus :-).

Wil je ook eens aan de slag met minder evidente delen van een groente? Dan is koolrabi ideaal om mee te beginnen: alles aan deze groente is immers eetbaar. Koolrabi is een echte seizoensgroente, die in de vroege zomer de hoogste aanvoer kent. Je kan koolrabi zowel rauw als gekookt eten. Rauw smaakt het een beetje zoals radijs, licht pittig, met een zoete toets. De textuur is fris en krokant, en doet een beetje denken aan een appel. Rauw is koolrabi heel lekker in een carpaccio of slaatje. Gekookt heeft het iets weg van een raap: licht zoet en een beetje nootachtig.

Hier maken we de verschillende delen van de koolrabi op een totaal andere manier klaar: de knol wordt een soort van rösti; de bladeren verwerken we tot een pittige pesto en de stelen worden dipstengels. Je hoeft de drie gerechtjes trouwens niet per se samen te serveren. De koekjes zijn lekker als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd of als hapje samen met een frisse yoghurtdip (een tip hiervoor vind je in het recept hieronder). De pesto kan je serveren samen met de stengels, op toastjes of crackers, of als saus geroerd door verse pasta. De stengels kan je zo eten met een dipje naar keuze!

3x Koken met Koolrabi: koekjes, pesto en dipstengels

Zero waste 3.0: alles aan de koolrabi is eetbaar. Hier verwerken we knol, bladeren en stelen!
4 personen
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 20 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • keukenrasp
  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Koolrabi koekjes

  • knol van 1 koolrabi
  • 1 kleine ui of 2 lente-ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el verse peterselie of andere verse groene kruiden: bieslook, kervel
  • 3-4 el bloem
  • 4 el sojaroom of andere plantaardige room (zie onderaan)
  • 2 el citroensap
  • (vers geraspte) nootmuskaat
  • peper & zout
  • olijfolie (om te bakken)

Koolrabi-pesto

  • bladeren van 1 koolrabi
  • 1 handje walnoten of andere noten naar keuze: amandelen, cashewnoten
  • 2 el edelgistvlokken of 35 g parmezaanse kaas (zie onderaan)
  • 1-2 el citroensap
  • olijfolie

Koolrabi-dipstengels

INSTRUCTIES

Koolrabi koekjes

  • Gebruik biologische koolrabi, dan hoef je die niet vooraf te schillen. Snijd het onderste harde stukje uit de knol van de koolrabi.
  • Neem een ruime mengkom. Rasp hierboven de knol fijn.
  • Doe de fijn geraspte groente in een propere keukenhanddoek en druk plat zodat je zoveel mogelijk vocht eruit perst. Doe het raspsel terug in de mengkom en voeg alle overige ingrediënten toe, met uitzondering van de olijfolie. Kruid flink met nootmuskaat, peper en zout. Als je tijd hebt, laat het mengsel even rusten in de koelkast. Zo bakken de koekjes straks makkelijker. Als het mengsel te nat is, voeg dan nog wat extra bloem toe.
  • Verwarm een flinke scheut olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep, zodra de pan goed heet is, enkele hoopjes van het mengsel in de koekenpan. Druk de hoopjes voorzichtig plat en bak de koekjes in 4 min goudbruin. Draai de koekjes om met een dunne spatel en bak nog 3 min. Serveer de koekjes warm, samen met een frisse yoghurtdip bij. Die maak je in een handomdraai door gewoon volgende ingrediënten door elkaar te mengen: 4 el (ongezoete!) sojayoghurt, 1 el komijn, 1 snuifje cayennepeper, 1 el citroensap, 1/2 teentje knoflook , peper, zout.

Koolrabi-pesto

  • Verwijder de middelste harde nerven van de koolrabi bladeren.
  • Doe de bladeren, samen met alle andere ingrediënten, in een blender en mix tot een pesto. Kruid met peper en zout. Voeg olijfolie toe tot je de door jou gewenste dikte bekomt. Als je weinig olijfolie gebruikt, zal je eerder een tapenade bekomen wat lekker is bij de stengels, op toastjes of crackers. Gebruik je meer olijfolie dan wordt de pesto vloeibaarder, wat lekker is om bijvoorbeeld door een pasta te mengen.

Koolrabi-stengels

  • Snij de stengels in 3 stukken. Leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en fleur de sel. Roer goed om. Bak gaar in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 20 min.

Room

Er bestaan verschillende plantaardige varianten voor room op basis van koemelk: er is plantaardige room op basis van soja, haver, cashew, kokos, … Het is…

Fleur de sel

Fleur de sel is niet per se uniek voor de plantaardige keuken, maar verdient misschien toch een beetje extra uitleg. Fleur de sel is een…

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top