Go Back
+ servings

3x Koken met Koolrabi: koekjes, pesto en dipstengels

Zero waste 3.0: alles aan de koolrabi is eetbaar. Hier verwerken we knol, bladeren en stelen!
4 personen
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 20 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • keukenrasp
  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Koolrabi koekjes

  • knol van 1 koolrabi
  • 1 kleine ui of 2 lente-ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el verse peterselie of andere verse groene kruiden: bieslook, kervel
  • 3-4 el bloem
  • 4 el sojaroom of andere plantaardige room (zie onderaan)
  • 2 el citroensap
  • (vers geraspte) nootmuskaat
  • peper & zout
  • olijfolie (om te bakken)

Koolrabi-pesto

  • bladeren van 1 koolrabi
  • 1 handje walnoten of andere noten naar keuze: amandelen, cashewnoten
  • 2 el edelgistvlokken of 35 g parmezaanse kaas (zie onderaan)
  • 1-2 el citroensap
  • olijfolie

Koolrabi-dipstengels

INSTRUCTIES

Koolrabi koekjes

  • Gebruik biologische koolrabi, dan hoef je die niet vooraf te schillen. Snijd het onderste harde stukje uit de knol van de koolrabi.
  • Neem een ruime mengkom. Rasp hierboven de knol fijn.
  • Doe de fijn geraspte groente in een propere keukenhanddoek en druk plat zodat je zoveel mogelijk vocht eruit perst. Doe het raspsel terug in de mengkom en voeg alle overige ingrediënten toe, met uitzondering van de olijfolie. Kruid flink met nootmuskaat, peper en zout. Als je tijd hebt, laat het mengsel even rusten in de koelkast. Zo bakken de koekjes straks makkelijker. Als het mengsel te nat is, voeg dan nog wat extra bloem toe.
  • Verwarm een flinke scheut olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep, zodra de pan goed heet is, enkele hoopjes van het mengsel in de koekenpan. Druk de hoopjes voorzichtig plat en bak de koekjes in 4 min goudbruin. Draai de koekjes om met een dunne spatel en bak nog 3 min. Serveer de koekjes warm, samen met een frisse yoghurtdip bij. Die maak je in een handomdraai door gewoon volgende ingrediënten door elkaar te mengen: 4 el (ongezoete!) sojayoghurt, 1 el komijn, 1 snuifje cayennepeper, 1 el citroensap, 1/2 teentje knoflook , peper, zout.

Koolrabi-pesto

  • Verwijder de middelste harde nerven van de koolrabi bladeren.
  • Doe de bladeren, samen met alle andere ingrediënten, in een blender en mix tot een pesto. Kruid met peper en zout. Voeg olijfolie toe tot je de door jou gewenste dikte bekomt. Als je weinig olijfolie gebruikt, zal je eerder een tapenade bekomen wat lekker is bij de stengels, op toastjes of crackers. Gebruik je meer olijfolie dan wordt de pesto vloeibaarder, wat lekker is om bijvoorbeeld door een pasta te mengen.

Koolrabi-stengels

  • Snij de stengels in 3 stukken. Leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en fleur de sel. Roer goed om. Bak gaar in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 20 min.