Witte koolsalade (cole slaw) met appel, rozijntjes en kerrie

Ik hou enorm van frisse salades, maar als je graag seizoensgebonden eet, wordt dat in de winter weleens een uitdaging. Gelukkig zijn er wel opties om ook in de wintermaanden een salade te maken met groentjes van bij ons!

Een van mijn favoriete wintersalades is deze witte koolsalade! Het is waarschijnlijk mijn favoriete gerecht uit de Amerikaanse keuken: als je in Amerika een burger bestelt, is de kans groot dat ze je vragen of je er graag cole slaw bij wilt! Er bestaan heel veel varianten van koolsalade. Typische ingrediënten zijn meestal witte kool, wortel, azijn & mayonaise. Wij gaan hier voor een iets ‘chiquere’ en ook lichtere variant. We gebruiken grotendeels yoghurt in de slasaus en we kruiden de cole slaw lekker pittig met kerrie & kurkuma. Die geven aan je salade ook een mooie, goudgele kleur. Ideaal als feestelijk bijgerecht aan de kersttafel dus! Maar je kan deze salade zeker ook als hoofdgerecht serveren. Geef er dan eventueel nog knapperig gebakken croûtons bij of gebakken veggie worstjes of ander plantaardig alternatief dat je lekker vindt!

Witte koolsalade (cole slaw) met appel, rozijntjes en kerrie

Lekkere en originele wintersalade met zoete appel & rozijntjes en een pittige toets van kerrie. Ideaal als verfrissend bijgerecht of lichte lunch!
4 personen
Voorbereiding: 15 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 50 g rozijnen of cranberries
  • 1 (kleine) witte kool
  • 50 g walnoten of amandelen, hazelnoten, ...
  • 1 (zoete) appel of peer
  • 4 el ongezoete soja kwark of yoghurt
  • 2 el veganaise (plantaardige mayonaise)
  • 1 1/2 el appel azijn of citroensap
  • 1 tl mosterd
  • 1 1/2 el ahornsiroop
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Doe de rozijntjes in een kommetje met lauw water en laat 10 min wellen. Verwijder intussen de harde voet van de witte kool. Snij hem in twee en snipper vervolgens in zeer dunne reepjes (gebruik eventueel de foodprocessor als je dit sneller/handiger vindt). Hak de noten grof. Doe kool en noten in een ruime slakom. Giet de rozijntjes af, laat uitlekken en doe ze bij de kool.
  • Snij dan de appel in vieren. Verwijder het klokhuis en snij elk kwart vervolgens in dunne lange reepjes en doe bij de kool.
  • Maak de slasaus: doe yoghurt, veganaise, appelazijn, mosterd, ahornsiroop, kerrie & kurkuma in een kommetje en meng door elkaar tot je een gladde saus bekomt. Kruid af naar smaak met peper en zout.
  • Meng de saus vlak voor het serveren voorzichtig onder de witte kool. Serveer meteen.

Fan van kool? Probeer dan ook deze recepten eens!

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top