Vegan loempia’s uit de oven

Zelf loempia’s maken is veel makkelijker dan je misschien denkt. En het leuke is: je kiest de vulling helemaal zelf! Ook mooi meegenomen: huisgemaakte loempia’s zijn een stuk gezonder dan kant-en-klare die meestal gefrituurd zijn. Je kan loempia’s immers prima in de oven maken! Minstens even lekker & knapperig, en een stukje minder vettig! 

Ik vul mijn loempia’s graag met tofu, die ik op smaak breng met kala namak. Dat is een Indisch kruid met een zwavelachtige geur, die een echte eismaak geeft aan je gerecht. Probeer het eens, ik vind het echt geweldig! Als je dit wat ‘too much’ vindt, kan je ook een andere kant-en-klare vleesvervanger gebruiken, bv. vegan gehakt of vegan (‘kip’)stukjes. Kijk eens op de hoe vervang ik pagina voor inspiratie! 

Vegan loempia's uit de oven

Maak zelf je eigen groene & gezonde vegan loempia's! De vulling bestaat uit groente & tofu. Bakken doen we niet in de friteuse, maar in de oven. Minstens even knapperig maar met minder vet!
10 (kleine) loempia's
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 15 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 10 vellen filodeeg
  • 75 g fijne noedels type mihoen
  • 1/2 rode ui of 1 lente-ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 cm verse gember of 1/3 tl gemberpoeder
  • 1/2 rood chilipepertje of 1/3 tl chilivlokken -of poeder
  • 100 g tofu
  • 1/2 tl kala namak (zwart zout) (zie onderaan)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 100 g wortel
  • 100 g spitskool of witte kool
  • 1/2 rode paprika
  • 50 g sojascheuten (taugé)
  • 2 el sojasaus
  • 2 el limoensap
  • 1 tl rietsuiker
  • peper & zout
  • (sesam)olie

INSTRUCTIES

  • Breng een kleine pot met kraantjeswater aan de kook. Leg de noedels in een kom. Doe het kokende water erop. Trek de noedels los van elkaar. Giet de noedels af na 2 min onder koud stromend water. Laat uitlekken in een vergiet en hou even opzij.
  • Giet de tofu af en laat even uitlekken tussen een propere keukenhanddoek met een gewicht erop. Prak vervolgens fijn met een vork.
  • Hak ui, look, gember en pepertje zeer fijn. Verhit een scheutje sesamolie in een ruime (wok)pan op een matig tot hoog vuur. Bak ui, look, gember en pepertje aan. Voeg dan de fijn geprakte tofu toe. Kruid de tofu met de kala namak en kurkuma. Roer goed om.
  • Snij wortel, kool en paprika in zeer fijne lange reepjes. Voeg toe aan de wok en bak even mee. Voeg tot slot de sojascheuten en de noedels toe. Roer om. Breng op smaak met de sojasaus, het limoensap en de rietsuiker. Kruid af met peper en zout. Zet hierna het vuur af en laat de vulling even afkoelen.
  • Neem een vel filodeeg en bestrijk (met behulp van een penseel) met wat olie. Vouw dubbel. Leg 2-3 el van de vulling in het midden van het filodeeg. Bestrijk de randen met wat olie. Vouw de buitenste randen naar binnen. Rol vervolgens de loempia's op en zorg dat de sluitkant onderaan ligt.
  • Leg de loempia’s op een bakplaat en bestrijk ze nogmaals met wat olie. Bak de loempia’s in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 15-20 min.
    Serveer de loempia’s meteen met saus naar keuze.

Kala namak (zwart zout)

Kala namak of zwart zout is een zout met een zwavelachtige smaak -en geur die zorgt voor de typische eismaak in plantaardige gerechten. Het wordt…

Tofu

Als ik ‘tofu’ vermeld in een recept zonder meer bedoel ik de gewone (stevige) tofuvariant. Tofu (of tahoe) is een eiwitrijke vleesvervanger die wordt gemaakt…

Gek op vegan snacks? Probeer ook deze eens!

Vegan aubergine fritters

YESS, de eerste seizoensaubergines zijn er! Ik ben een hele grote aubergine fan! Wat een heerlijk veelzijdige groente: lekker smeüig in stoofpotjes, krokant gegrild, gerookt,…

Sticky vegan bloemkool ’boutjes’

Iedereen die, net zoals ik, kind was in de jaren ’90 herinnert zich vast wel die kleine kippenboutjes als aperitiefhapje :-). Welnu, eigenlijk bestaat er…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top