Sticky vegan bloemkool ’boutjes’

Iedereen die, net zoals ik, kind was in de jaren ’90 herinnert zich vast wel die kleine kippenboutjes als aperitiefhapje :-). Welnu, eigenlijk bestaat er een gezonder, groener & diervriendelijker alternatief: I present you deze heerlijke sticky bloemkool ’boutjes’! Bloemkool is een van mijn favoriete groenten! Door zijn stevige textuur leent bloemkool zich voor tal van bereidingen: koken, stomen, grillen, bakken, frituren … De bloemkool kan zowat alles aan zonder aan smaak of stevigheid in te boeten. Hier krijgt de bloemkool eerst een knapperig jasje van bloem en (soja)melk. Vervolgens halen we de krokante bloemkool wings door een heerlijk plakkerige zoet-pikante saus. 

Ik beloof het je: dit is er echt eentje om duimen en vingers van af te likken (letterlijk!). Serveren van deze bloemkool boutjes doe je bij het aperitief (met een serviette ;)), als hoofdmaaltijd met een kommetje gestoomde rijst, of als bijgerecht (bv. bij de (vegan!) bbq). Je kan dit gerecht trouwens gerust op voorhand klaarmaken en de wings vlak voor het serveren nog even opwarmen in de oven! 

Sticky vegan bloemkool 'boutjes'

Move over chicken wings ... en maak plaats voor deze overheerlijke sticky bloemkool wings! Dankzij zijn stevige textuur leent bloemkool zich voor tal van bereidingen en hier komt ie he-le-maal tot zijn recht met een zoet-pikante sticky saus! Om duimen en vingers af te likken (letterlijk!).
4 personen
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 35 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Bloemkool

  • 1 grote bloemkool
  • 125 g bloem
  • 250 ml ongezoete sojamelk of ongezoete havermelk (zie onderaan)
  • 1/2 tl zout

Sticky saus

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el verse gember
  • 2 el plantaardige bakboter of olie (zie onderaan)
  • 100 ml sojasaus
  • 200 ml kraantjeswater
  • 80 ml ahornsiroop (zie onderaan)
  • 1 el maïzena
  • 1 tl tomaten ketchup
  • 1 el balsamico azijn of rijstazijn of witte wijnazijn

Ter afwerking (optioneel)

  • 2 el geroosterde sesamzaadjes
  • 1 lente-ui

INSTRUCTIES

  • Verwijder de harde bladeren van de bloemkool en snij de bloemkool in roosjes. De roosjes mogen best redelijk groot zijn (denk aan de de grootte van een aperitief kippenboutje). Kook de roosjes gedurende 5 min in gezouten water. Giet af en laat afkoelen.
  • Neem intussen een kom en meng hierin de bloem, samen met de sojamelk en het zout. Roer met een garde tot een glad beslag.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de bloemkoolroosjes één voor één door het beslag. Leg ze op de bakplaat en rooster in de oven op 200 °C gedurende 10-15 min. Draai de roosjes vervolgens om en en laat nog 5 min verder garen tot de roosjes mooi goudbruin kleuren. Haal de roosjes vervolgens uit de oven en hou apart.
  • Terwijl de roosjes in de oven garen, kan je de sticky saus voorbereiden. Rasp hiervoor look en gember fijn. Neem een kleine sauspan. Smelt hierin de boter op een matig vuur. Rasp look en gember en bak 30 sec in de boter. Voeg alle overige ingrediënten voor de sticky saus toe en breng het geheel licht aan de kook op een matig vuur. Laat enkele minuten inkoken tot de saus mooi is ingedikt.
  • Laat de saus even afkoelen. Neem dan een lepel en bedek elk bloemkoolroosje langs alle kanten met saus. Werk af met sesamzaadjes en fijn gesnipperde lente-ui. Serveer je dit als hoofdmaaltijd, geef er dan een kommetje gestoomde rijst bij.
  • Als je wil, kan je dit gerecht op voorhand klaarmaken. Doorloop alle stappen, maar laat de met saus bedekte bloemkoolroosjes op de bakplaat liggen. Vlak voor het serveren warm je de roosjes opnieuw op in de oven op 190 °C gedurende 5-10 min. Leg eventueel ook even de grill aan voor een extra knapperig effect (maar hou de oven dan wel goed in de gaten, want de roosjes verbranden nu snel!).

Boter

Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

2 thoughts on “Sticky vegan bloemkool ’boutjes’”

  1. Kijk nog even goed naar het eerste deel van de werkwijze. Roosjes in beslag (en ook nog zonder olie) in de oven doen resulteert in een ongare ovenpannenkoek met kale bloemkool. Ik heb dit nog nooit zien werken met een beslag: het zakt gewoon van de groente af in de oven. Zo’n dun beslag werkt alleen met frituren. En voor een knappertje heb je toch echt wat olie nodig. Ik had het kunnen weten, maarja, de spelregel hier in huis is: altijd de eerste keer het recept volgen 😉
    Smaakcombi lijkt wel goed!

    1. Claudia Van Severen

      Hoi Judith , wat jammer dat de bloemkool boutjes bij jou niet geslaagd waren. Bij mij lukt het wel om het deeg rondom de bloemkool te garen in de oven. Echt knapperig worden de roosjes niet (is ook niet de bedoeling) maar ze zouden rondom wel met deeg bedekt moeten zijn. Ik maak het recept binnenkort zelf nog eens en kijk na of ik iets moet aanpassen! Groetjes Claudia

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top