Pakoras zijn hartige beignets die worden gegeten als snack of hapje. De basisingrediënten zijn zeer simpel: kikkererwtenmeel, spuitwater en vééél kruiden. Hiermee maak je een luchtig beslag. Vervolgens haal je stukjes groente door het beslag die je frituurt. Zo simpel is het! Welke groenten je gebruikt, hangt af van je eigen smaak en wat het seizoen heeft te bieden. In de winter opteer ik meestal voor oesterzwammen, boerenkool, bloemkool, ui of wortel. In de zomer zijn aubergine, courgette en groene asperge heel lekker! Je zal verbaasd zijn hoe verrassend anders groenten kunnen smaken wanneer ze een knapperig jasje krijgen. Pakora van oesterzwam bijvoorbeeld heeft een zeer ‘vlezige’ textuur die doet denken aan kip. Net alsof je chicken nuggets eet, maar dan gezonder en lekkerder! Serveer bij de pakora een frisse saus om te dippen. Ik geef jullie hierbij een heerlijk recept voor een frisse kerveldip! Verrassend van smaak en toch makkelijk om zelf te maken! Ook leuk: je kan de pakora gerust op voorhand frituren. Bewaar de gefrituurde pakora op een frisse plaats en warm vlak voor het serveren opnieuw op in de oven gedurende 5-10 min op 190 °C.
Pakora's (Indiase groentenbeignets) en dip van kervel
MATERIAAL
- staafmixer
INGREDIENTEN
Pakora's
- 500 g oesterzwammen en/of andere seizoensgroente: bloemkool, boerenkool, wortel, aubergine, courgette, ...
- 150 g kikkererwtenmeel
- 50 g bloem
- 2 teentjes knoflook
- 1 1/2 tl kurkuma
- 1 1/2 tl komijnpoeder
- 1 1/2 tl garam masala (zie onderaan)
- 1 tl verse gember of gemberpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- spuitwater
- peper & zout
- arachideolie of andere olie geschikt om te frituren (zie notities)
Dip van kervel
- 100 ml ongezoete sojamelk
- 1 tl mosterd
- 2 el citroensap of (appel)azijn
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl komijnpoeder
- 4 el verse kervel of andere verse groene kruiden: bieslook, dille, basilicum, peterselie, ...
- 150-200 ml ontgeurde zonnebloemolie of andere neutrale olie (zie notities)
INSTRUCTIES
Pakora's
- Meng het kikkererwtenmeel met de bloem en alle kruiden. Voeg spuitwater toe tot je de textuur hebt van dikke room. Proef: het deeg moet net een beetje té pittig en té kruidig smaken (de smaak wordt zachter na het frituren). Kruid naar smaak bij. Dip de stukjes groente een voor een helemaal onder in het deeg. Verhit voldoende olie in een ruime wokpan (of gebruik de fritex). Laat de stukjes groente voorzichtig in de olie zakken. Zorg dat de stukjes elkaar niet raken. Bak of frituur de stukjes goudbruin. Gebruik je een fritex, dan zijn ze perfect wanneer ze boven komen drijven. Laat de stukjes op een rooster uitlekken. Kruid af met extra (grof) zout en serveer meteen samen met de dip.
Dip van kervel
- Doe sojamelk, mosterd, citroensap, look en kruiden in een hoge maatbeker en mix even kort met een staafmixer. Voeg nu geleidelijk aan de olie toe en ga met de staafmixer steeds op en neer. Mix tot je een gladde, dikke mayonaise krijgt. Kruid naar smaak bij met peper en zout.