Go Back
+ servings

Pakora's (Indiase groentenbeignets) en dip van kervel

Hartige beignets met textuur die doet denken aan chicken nuggets. Maar dan veel lekkerder, groener & gezonder. Met dit hapje maak je al je gasten, groot of klein, blij!
6 personen
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 10 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • staafmixer

INGREDIENTEN

Pakora's

  • 500 g oesterzwammen en/of andere seizoensgroente: bloemkool, boerenkool, wortel, aubergine, courgette, ...
  • 150 g kikkererwtenmeel
  • 50 g bloem
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 1/2 tl kurkuma
  • 1 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 1/2 tl garam masala (zie onderaan)
  • 1 tl verse gember of gemberpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • spuitwater
  • peper & zout
  • arachideolie of andere olie geschikt om te frituren (zie notities)

Dip van kervel

  • 100 ml ongezoete sojamelk
  • 1 tl mosterd
  • 2 el citroensap of (appel)azijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 4 el verse kervel of andere verse groene kruiden: bieslook, dille, basilicum, peterselie, ...
  • 150-200 ml ontgeurde zonnebloemolie of andere neutrale olie (zie notities)

INSTRUCTIES

Pakora's

  • Meng het kikkererwtenmeel met de bloem en alle kruiden. Voeg spuitwater toe tot je de textuur hebt van dikke room. Proef: het deeg moet net een beetje té pittig en té kruidig smaken (de smaak wordt zachter na het frituren). Kruid naar smaak bij. Dip de stukjes groente een voor een helemaal onder in het deeg. Verhit voldoende olie in een ruime wokpan (of gebruik de fritex). Laat de stukjes groente voorzichtig in de olie zakken. Zorg dat de stukjes elkaar niet raken. Bak of frituur de stukjes goudbruin. Gebruik je een fritex, dan zijn ze perfect wanneer ze boven komen drijven. Laat de stukjes op een rooster uitlekken. Kruid af met extra (grof) zout en serveer meteen samen met de dip.

Dip van kervel

  • Doe sojamelk, mosterd, citroensap, look en kruiden in een hoge maatbeker en mix even kort met een staafmixer. Voeg nu geleidelijk aan de olie toe en ga met de staafmixer steeds op en neer. Mix tot je een gladde, dikke mayonaise krijgt. Kruid naar smaak bij met peper en zout.

Notities

1. Voor frituren en wokken moet je een hittebestendige olie gebruiken. Arachideolie, kokosolie, druivenpitolie en zonnebloemolie zijn neutraal qua smaak en kunnen prima tegen verhitting tot 180-200 graden. Gebruik voor frituren in ieder geval nooit extra vierge olijfolie. Dit is de olijfolie uit de eerste, koude persing. Deze olie is van de hoogste kwaliteit, maar kan schadelijke stoffen vrijgeven als hij te lang of te hoog wordt verhit.
2. De bio zonnebloemolie van Emile Noel is ideaal voor het maken van slasauzen en mayonaises. O.a. te krijgen bij de BioPlanet en de meeste andere biowinkels. Andere soorten olie die geschikt zijn: sojaolie, koolzaadolie, arachideolie, druivenpitolie.