Knapperige zoete aardappelfrietjes uit de oven met peterselie-veganaise

We hebben thuis geen friteuse. Uit zelfbescherming … omdat we weten dat we anders veel te veel en veel te snel in de verleiding zouden komen om even een frietje in te gooien :-). Gelukkig bestaan er veel lekkere en gezonde alternatieven! Zoals deze zoete aardappelfrietjes uit de oven met huisgemaakte groene veganaise! Ja hoor, ik beloof je dat dit recept écht knapperige frietjes oplevert, maar dan moet je wel alle gouden regels volgen. Dat wil zeggen: 

  • aardappelen niet schillen (koop dan best wel biologische zoete aardappelen) 
  • aardappelen laten weken in koud kraantjeswater (zo verliezen ze hun overtollig zetmeel)
  • daarna hééél goed afdrogen
  • als vetstof gebruiken we kokosolie, want dat geeft het knapperigste resultaat
  • we voegen een beetje maïzena of bloem toe aan de frietjes voor ze de oven ingaan
  • we doen de frietjes in de oven op een bakplaat en zorgen ervoor dat ze elkaar niet raken
  • de oven staat hoog, op 220 °C
  • we draaien de frietjes af en toe om tijdens het bakken in de oven

Als je deze tips volgt, krijg je heerlijk krokante frietjes! Bij frietjes hoort uiteraard mayonaise! Hier vind je een superlekkere, heel eenvoudige plantaardige versie voor mayonaise, ofwel een veganaise. Zonder ei dus, maar met sojamelk in de basis! Laat je niet afschrikken: veganaise is een stuk makkelijker en sneller om te maken dan mayonaise. Gewoon alles in een hoge maatbeker en mixen maar. Een goede staafmixer is wel essentieel! 

Knapperige zoete aardappelfrietjes uit de oven met peterselie-veganaise

Dit recept toont hoe je de lekkerste en krokantste zoete aardappelfrietjes kan bereiden! Lekker als hapje, bijgerecht of gezonde snack! En bij frietjes hoort natuurlijk mayonaise, maar dan een vegan én groenere versie!
4 personen
Voorbereiding: 10 mins
Klaarmaken: 30 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Zoete aardappelfrietjes

  • 600 g zoete aardappel
  • 6 el kokosolie (zie onderaan)
  • 1 1/2 el maïzena of witte bloem
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/3 tl kaneelpoeder
  • peper & zout
  • fleur de sel optioneel, ter afwerking

Peterselie-veganaise

  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl mosterd
  • 2-3 el citroensap of (appel)azijn
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 4 el verse peterselie
  • 100 ml ongezoete sojamelk
  • 150-200 ml ontgeurde zonnebloemolie of andere neutrale olie: sojaolie, koolzaadolie, arachideolie, druivenpitolie (zie notities)

INSTRUCTIES

Zoete aardappelfrietjes

  • Was de zoete aardappelen schoon. Kies biologische zoete aardappelen, dan kan je de schil eraan laten (dit zorgt voor extra knapperige frietjes)! Snij de aardappelen in de lengte in mooie, lange frieten. Probeer frietjes van min of meer gelijke grootte te snijden (anders zit je met verschillen in baktijd). Doe de frieten in koud kraantjeswater en laat 15 min weken. Doe de frietjes nadien in een vergiet, laat uitlekken en droog heel goed af met een propere keukenhanddoek. Het is belangrijk dat de frietjes goed droog zijn, anders krijg je ze moeilijk krokant.
  • Doe de frieten in een ruime kom. Laat de kokosolie smelten in een pannetje op laag vuur, indien nodig (kokosolie is vast bij < 25 °C en vloeibaar bij hogere temperatuur). Meng kokosolie, maïzena en alle kruiden, behalve de fleur de sel, onder de frietjes. Zorg dat alle frietjes met olie, kruiden en maïzena bedekt zijn.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schik hierop de frietjes naast elkaar. Het is belangrijk dat er wat ruimte wordt gelaten tussen de frietjes en dat ze elkaar zeker niet raken.
  • Bak de frietjes knapperig in de oven op 220 °C gedurende 25-30 min. Draai de frietjes na elke 10 min met behulp van een vork voorzichtig om zodat ze rondom rond mooi goudbruin zijn. Hou de laatste 10 min de oven wat in de gaten en zet eventueel de temperatuur lager om te voorkomen dat de frietjes zouden aanbranden. Haal na baktijd de frietjes uit de oven, bestrooi met fleur de sel en serveer meteen.

Peterselie-veganaise

  • Doe look, mosterd, citroensap, komijnpoeder, zout, peper, verse peterselie en sojamelk in een hoge maatbeker en mix glad met een staafmixer. Voeg nu geleidelijk aan de olie toe en ga met de staafmixer steeds op en neer. Mix tot je een gladde, dikke mayonaise krijgt. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Bewaren doe je in een afgesloten (glazen) potje in de koelkast. Zo blijft de veganaise zeker nog 3 dagen goed.

Notities

  1. De bio zonnebloemolie van Emile Noel is ideaal voor het maken van slasauzen en mayonaises. O.a. te krijgen bij de BioPlanet en de meeste andere biowinkels. 

Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…

Fleur de sel

Fleur de sel is niet per se uniek voor de plantaardige keuken, maar verdient misschien toch een beetje extra uitleg. Fleur de sel is een…

Op zoek naar meer verrassende recepten met zoete aardappel? Try these!

Vegan tarte tatin met witlof

Tarte Tatin verwijst naar de Franse zusjes ‘Tatin’ die – per toeval – op het idee kwamen om een appeltaart ondersteboven te bakken, dus met…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top