Zelf gemaakte falafel

Eindelijk ben ik he-le-maal tevreden over mijn recept voor zelfgemaakte falafel. Falafel zijn balletjes gemaakt van gestampte kikkererwten (soms ook van andere peulvruchten). Origineel is de falafel afkomstig uit het Midden-Oosten maar vandaag de dag wordt het ook meer en meer gegeten en geapprecieerd in de Westerse landen. Het is een prima vleesvervanger met veel eiwitten die je een lekker en voldaan gevoel geeft. Doorgaans wordt falafel gefrituurd (in frituurolie). Ik hanteer een iets gezonder alternatief door de falafel te bakken in kokosolie in de wokpan. Ik probeerde eerder ook al om de falafel te bereiden in de oven maar het resultaat is toch niet hetzelfde: de falafel werd hierdoor erg droog, terwijl een goede falafel knapperig is on the outside en lekker smeuïg on the inside. Serveren kun je doen als hapje samen met wat (zelfgemaakte) hummus of veganaise. Het is ook heel lekker als lichte lunch in een slaatje of als volwaardig avondmaal in een wrap of pittabroodje, samen met je favoriete (seizoens)groentjes!

Zelf gemaakte falafel

Er bestaan heel veel recepten voor falafel, maar dit is echt een lukt-altijd-recept. Een goede falafel is knapperig vanbuiten en lekker smeüig vanbinnen. Voor de rest eet je hem zoals je zelf lekker vindt: op een pittabroodje, met couscous, als hapje met een (komijn) dip of veganaise, ...
25 falafel balletjes
Voorbereiding: 45 mins
Klaarmaken: 1 d

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

  • 500 g gedroogde kikkererwten (zie notities)
  • 2 tl baksoda
  • 2 tl bakpoeder
  • 2-3 el kikkererwtenmeel
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 6 lente-ui
  • 6 el verse koriander
  • 6 el verse peterselie
  • 4 el verse munt
  • 8 el citroensap
  • 3 el komijnpoeder
  • 1 tl harissapasta of cayennepoeder (zie onderaan)
  • peper & zout
  • kokosolie om te bakken (zie onderaan)

INSTRUCTIES

  • Doe de gedroogde kikkererwten in een ruime kom. Vul met een dubbele hoeveelheid aan koud water. Voeg de helft van de baksoda toe. Laat minstens een hele nacht (+/- 12 uur) weken. (Neem een voldoende grote kom want de kikkererwten zullen fel uitzetten)
  • Giet het water uit de pot met gewelde kikkererwten. Spoel de kikkererwten even onder koud stromend water. Laat de helft van de kikkererwten uitlekken en hou opzij. Doe de andere helft in een kookpot met water en kook beetgaar (dit duurt ongeveer 1 uur). Giet af en laat goed uitlekken.
  • Doe dan alle ingrediënten, behalve de kokosolie, in de blender. Blend gedurende 30 sec (er mogen nog wat stukjes kikkererwt zichtbaar zijn; je moet dus niet mixen tot een gladde pasta).
  • Doe de falafelmix in een ruime kom, strijk glad en duw goed aan. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de falafel uit de koelkast en vorm er balletjes van, ter grootte van een pingpongballetje. Druk lichtjes plat.
  • Verhit een (ruime) portie kokosolie in een wokpan op een hoog vuur. Als het vuur goed heet is, voeg je een aantal falafels toe. Je bakt ze aan elke kant ongeveer 1-2 min totdat ze goudbruin kleuren. Je kan gerust meerdere falafels in één beurt bakken, maar overdrijf best niet en vermijd dat de balletjes mekaar raken.
  • Serveer de balletjes warm en geef er - zelf gemaakte - hummus of veganaise bij! Lekker ook in een wrap of pittabroodje met sla, tomaat, wortel, komkommer, radijsjes, enz.

Notities

1. Je moet ab-so-luut een deel gedroogde kikkererwten gebruiken. Met alleen maar voorgekookte kikkererwten krijgen je falafels nooit de juiste textuur. 

Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…

Harissapasta

Harissapasta is een Tunesische kruidenpasta die bestaat uit rode pepers, kruiden en olie. Harissapasta is zeer pikant, dus voeg nooit teveel ineens toe aan je…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top