Go Back
+ servings

Zelf gemaakte falafel

Er bestaan heel veel recepten voor falafel, maar dit is echt een lukt-altijd-recept. Een goede falafel is knapperig vanbuiten en lekker smeüig vanbinnen. Voor de rest eet je hem zoals je zelf lekker vindt: op een pittabroodje, met couscous, als hapje met een (komijn) dip of veganaise, ...
25 falafel balletjes
Voorbereiding: 45 mins
Klaarmaken: 1 d

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

  • 500 g gedroogde kikkererwten (zie notities)
  • 2 tl baksoda
  • 2 tl bakpoeder
  • 2-3 el kikkererwtenmeel
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 6 lente-ui
  • 6 el verse koriander
  • 6 el verse peterselie
  • 4 el verse munt
  • 8 el citroensap
  • 3 el komijnpoeder
  • 1 tl harissapasta of cayennepoeder (zie onderaan)
  • peper & zout
  • kokosolie om te bakken (zie onderaan)

INSTRUCTIES

  • Doe de gedroogde kikkererwten in een ruime kom. Vul met een dubbele hoeveelheid aan koud water. Voeg de helft van de baksoda toe. Laat minstens een hele nacht (+/- 12 uur) weken. (Neem een voldoende grote kom want de kikkererwten zullen fel uitzetten)
  • Giet het water uit de pot met gewelde kikkererwten. Spoel de kikkererwten even onder koud stromend water. Laat de helft van de kikkererwten uitlekken en hou opzij. Doe de andere helft in een kookpot met water en kook beetgaar (dit duurt ongeveer 1 uur). Giet af en laat goed uitlekken.
  • Doe dan alle ingrediënten, behalve de kokosolie, in de blender. Blend gedurende 30 sec (er mogen nog wat stukjes kikkererwt zichtbaar zijn; je moet dus niet mixen tot een gladde pasta).
  • Doe de falafelmix in een ruime kom, strijk glad en duw goed aan. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de falafel uit de koelkast en vorm er balletjes van, ter grootte van een pingpongballetje. Druk lichtjes plat.
  • Verhit een (ruime) portie kokosolie in een wokpan op een hoog vuur. Als het vuur goed heet is, voeg je een aantal falafels toe. Je bakt ze aan elke kant ongeveer 1-2 min totdat ze goudbruin kleuren. Je kan gerust meerdere falafels in één beurt bakken, maar overdrijf best niet en vermijd dat de balletjes mekaar raken.
  • Serveer de balletjes warm en geef er - zelf gemaakte - hummus of veganaise bij! Lekker ook in een wrap of pittabroodje met sla, tomaat, wortel, komkommer, radijsjes, enz.

Notities

1. Je moet ab-so-luut een deel gedroogde kikkererwten gebruiken. Met alleen maar voorgekookte kikkererwten krijgen je falafels nooit de juiste textuur.