Wok met paksoi en krokante tofu

Paksoi en champignons vormen een gouden combinatie! Beiden hebben ook een zeer korte baktijd, zodat je dit gerecht in een mum van tijd op tafel kan toveren. De wok is lekker en voedzaam op zichzelf, maar toch zou ik echt aanraden om eens de krokante tofu te proberen. Tofu heeft doorgaans weinig aanhangers. Maar dat vind ik echt onterecht. Oké, van gewoon gebakken of gekookte tofu word ik inderdaad ook niet wild. Maar met de juiste marinade wordt tofu echt hemels! Hier gaan we voor een zoet-zure marinade die de tofu lekker krokant maakt. Heel belangrijk bij elke bereiding met tofu is dat je de tofu vooraf goed laat uitlekken. Anders verliest de tofu te veel vocht tijdens het bakken en zal je hem maar moeilijk krokant krijgen.

Wok met paksoi en krokante tofu

Dit gerecht toont hoe lekker en verrassend tofu kan zijn. Als je maar de juiste marinade gebruikt. De tofu is heerlijk in combinatie met de krokante paksoi en champignons.
4 personen
Voorbereiding: 35 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Voor de tofu

  • 400 g tofu (zie onderaan)
  • 4 el sojasaus
  • 4 el ahornsiroop (zie onderaan)
  • 1 el verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl sesamolie
  • 2 tl kraantjeswater
  • 2 tl maïzena
  • 1 tl sichuan kruiden

Voor de wok

  • 250 g woknoedels
  • 300 g paksoi
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 sjalot of 1 (rode) ui
  • 2 lente-ui
  • 1 stengel prei
  • 250 g champignons
  • 100 g pindanoten of cashewnoten
  • 1/2 bosje verse koriander
  • 4 el gefrituurde uitjes optioneel, ter afwerking
  • arachideolie
  • peper & zout

Voor de woksaus

  • 2 el sojasaus
  • 2 tl rijstazijn of balsamico-azijn
  • 2 tl sesamolie

INSTRUCTIES

  • Halveer de blok tofu in de lengte. Leg de plakken tofu op een schone keukenhanddoek. Vouw de handdoek dicht en duw het vocht eruit. Leg er een gewicht op en laat zo nog even uitlekken.
  • Rasp intussen de look en gember fijn. Doe alle ingrediënten voor de marinade samen in een mengkom.
  • Haal de tofu vanonder het gewicht en snij in kusbusjes van ca. 2 cm. Meng onder de marinade en zorg dat alle blokjes goed bedekt zijn. Hou opzij terwijl je de rest voorbereidt.
  • Kook de woknoedels beetgaar. Laat 1 min minder lang koken dan aangegeven op de verpakking (de noedels gaan straks immers nog even mee in de wok). Bewaar een kopje van het kookvocht om straks de saus mee af te werken.
  • Hak sjalot en look fijn. Snij prei in fijne ringen. De paksoi mag je in grovere stukken snijden. Snij de champignons in reepjes. Hak de pindanoten en koriander fijn. Hou alles opzij.
  • Verhit een flinke scheut arachideolie in een (wok)pan op een hoog vuur. Bak de tofublokjes langs alle zijden aan tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal ze vervolgens uit de pan en hou opzij.
  • Hergebruik de mengkom van de tofumarinade en meng hierin alle ingrediënten van de woksaus. Hou opzij.
  • Verhit een beetje nieuwe olie in de pan waarin je de tofu hebt gebakken op een matig tot hoog vuur. Voeg sjalot en look toe en fruit aan. Voeg hierna prei, paksoi en champignons toe en bak gedurende enkele min. Voeg vervolgens de gekookte woknoedels toe. Meng goed om. Tot slot voeg je de woksaus toe en een kopje van het kookvocht van de noedels. Meng goed onder elkaar en kruid af met peper en zout.
  • Serveer de wok samen met de gebakken tofu. Werk af met verse koriander, pindanootjes en gefrituurde uitjes.

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Tofu

Als ik ‘tofu’ vermeld in een recept zonder meer bedoel ik de gewone (stevige) tofuvariant. Tofu (of tahoe) is een eiwitrijke vleesvervanger die wordt gemaakt…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top