Vegan tarte tatin met witlof

Tarte Tatin verwijst naar de Franse zusjes ‘Tatin’ die – per toeval – op het idee kwamen om een appeltaart ondersteboven te bakken, dus met de appeltjes onderaan en het deeg erbovenop. Intussen is Tarte Tatin een echt begrip en niet langer voorbehouden voor enkel appel- of fruittaart. Ook hartige taarten kan je ondersteboven bakken. Waarom zou je dit doen? Wel, verschillende redenen:

  • de groentjes worden hierdoor heerlijke smeüig & zacht;
  • het ziet er erg mooi uit;
  • het is eens iets anders én het klinkt gewoon erg goed,”Tarte Tatin”!

Dit is een supereenvoudig en snel recept, maar het is wel bijzonder feestelijk. Serveer de taart in spiesjes als voorgerecht op je kerst- of oudejaarsavond diner en geef er eventueel een snel slaatje bij van geraspte rauwe rode biet, stukjes appel en fijn gesnipperd rauw witlof. Een eenvoudige dressing van 1 tl mosterd, 1 tl ahornsiroop, 1/2 tl balsamico azijn, 3 el olijfolie en p&z (= 4 personen) doet de rest! 

Vegan tarte tatin met witlof

Witlof & zoete aardappel vormen een onovertroffen duo in deze lekkere vegan variant op de klassieke tarte tatin (omgekeerde taart)!
4 personen
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 30 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • taartvorm
  • deegrol

INGREDIENTEN

Deeg

  • 175 g bloem
  • 6 el olijfolie
  • 6 el ijskoud kraantjeswater
  • 8 g zout

Vulling

  • 4-5 stronken witlof (+/- 500 g)
  • 2-3 stuks zoete aardappel (+/- 350 g)
  • 60 g plantaardige bakboter (zie onderaan)
  • 20 g bloemsuiker of gewone (riet)suiker
  • 1 tl balsamico azijn of appelazijn
  • 1 el (gedroogde) tijm
  • 4 medjool dadels
  • 50 g pecannoten of walnoten
  • peper & zout

INSTRUCTIES

Deeg

  • Meng en kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Leg afgedekt in de koelkast terwijl je de rest voorbereidt.

Vulling

  • Verwijder de voet van de witlofstronken. Halveer ze in de lengte en verwijder het bittere, taaie middenste gedeelte. Snij de zoete aardappel in de lengte in fijne plakken van +/- 2 mm (kies voor biologisch, dan hoef je ze niet te schillen).
  • Smelt 1/3 van de boter in een ruime braadpan op een matig-hoog vuur. Schik en stoof hierin het witlof met de platte kant naar beneden. Draai na 5 min om en laat ook de andere kant 5 min stoven. Zet eventueel het vuur wat zachter (het geeft niet als het witlof wat uit elkaar valt). Voeg dan opnieuw 1/3 van de boter toe, alsook de azijn. Verstrooi de bloemsuiker over de stronken. Voeg ook 2-3 el kraantjeswater toe en laat alles nog enkele minuten stoven tot de suiker is gesmolten. Haal vervolgens het witlof uit de pan, kruid af met peper en zout en hou apart.
  • Smelt in dezelfde pan het laatste 1/3 van de boter. Bak hierin de plakken zoete aardappel gedurende 5 min op een matig tot hoog vuur. Draai na 5 min om en kruid met de tijm, peper en zout. Laat ook de andere kant 5 min bakken en draai vervolgens het vuur uit.
  • Hak dadels en noten fijn.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier (of vet lichtjes in met wat boter). Schik hierop de stronkjes witlof. Doe hierop de fijn gehakte dadels en noten. Bedek met de plakken zoete aardappel.
  • Neem het deeg uit de koelkast. Kneed nog even goed door en rol het deeg uit. Leg het deeg over de zoete aardappel, druk het overhangende deeg naar binnen en zorg ervoor dat de randen goed gesloten zijn. Maak een kleine inkeping bovenaan het deeg zodat de hete lucht straks kan ontsnappen. Zet de taartvorm in een voorverwarmde oven van 180 °C en bak gedurende 40-45 min.
  • Neem een schaal die groter is dan je taartvorm en keer de taartvorm om op de schaal. Werk eventueel af met wat extra (verse) tijm en/of een scheutje ahornsiroop. Serveer de taart met een frisse salade van rode bietjes, appel en (rauw) witlof. Geef hier een snelle dressing bij van 1 tl mosterd, 1 tl ahornsiroop, 1/2 tl balsamicoazijn, 3 el (olijf)olie, zout & peper.

Boter

Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best zelf even op zoek gaat naar de boter die bij je past, zowel…

Krijg je niet genoeg van hartige taarten? Probeer dan ook deze recepten eens!

Groentetaart met venkel en rozemarijn

Venkel heeft een lekker anijsachtige smaak die goed past in tal van gerechten. In deze groentetaart wordt de anijssmaak ietwat getemperd door de combinatie met…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top