Kleurrijke groentetaart met dragon en amandelen

Een groentetaart is een originele en leuke manier om een grote variatie aan groenten klaar te maken. De inspiratie voor deze lichte én gezonde groentetaart haalde ik uit het kookboek ‘Vegetarisch Genieten’ van Kristin Leybaert en Miki Duerinck. Deze dames zijn de vroegere uitbaters van het flexitarische restaurant ‘De Warempel’ in Gent. Deze groentetaart is zonder twijfel een van mijn favorieten uit het kookboek. Aan het recept heb ik niet bijster veel veranderd, behalve dan dat ik er een vegan variant van heb gemaakt. Het originele recept was met kaas & eieren. Die hebben we hier vervangen door plantaardige kaas (ik gebruik graag die van Violife, zie onderaan het recept) & aquafaba!  Werken minstens even goed! Dit recept toont overtuigend aan dat je helemaal geen boter, eieren of room nodig hebt om een smakelijk hartig taartje te bereiden.  Ik hoop alvast dat jullie evenveel zullen genieten van deze taart als ikzelf!

Kleurrijke groentetaart met dragon en amandelen

Hartige taart met maar liefst 4 verschillende groenten. Lekker verrassend op smaak gebracht met dragon en afgewerkt met krokante amandelschilfers. Lekker warm, lauw & koud!
1 taart
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 45 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • deegrol
  • taartvorm

INGREDIENTEN

Bodem

  • 2 koppen bloem
  • 1/2 kop ijskoud kraantjeswater
  • 1/3 kop olijfolie
  • 1 el zout

Vulling

  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • 2 el olijfolie
  • 2 el gedroogde dragon of 3 el verse dragon
  • 90 ml aquafaba ter vervanging van 2 eieren (zie onderaan)
  • 250 ml ongezoete sojamelk of ongezoete havermelk
  • 150 g plantaardige geraspte kaas (zie onderaan)
  • 6 el amandelschilfers
  • peper & zout

INSTRUCTIES

Bodem

  • Meng alle ingrediënten voor de taartbodem door elkaar in een ruime mengkom en kneed het mengsel met je handen gedurende 3 min tot je een soepel deeg bekomt dat loslaat van de kom. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Maak een bal van het deeg en laat afgedekt rusten in de koelkast terwijl je de vulling voorbereidt.

Vulling

  • Snipper ui en look fijn.
  • Hak wortelen, paprika's en courgette in fijne blokjes.
  • Zet een ruime stoofpot op een middelhoog vuur en doe hierin de olijfolie. Fruit ui en look in de olie tot de ui glazig is.
  • Voeg dan de wortelstukjes toe en laat 5 min zachtjes stoven, terwijl je af en toe roert.
  • Voeg vervolgens de paprikastukjes toe en laat nogmaals 5 min zachtjes stoven, terwijl je af en toe roert.
  • Voeg ten slotte de courgettestukjes toe, roer om, en haal de stoofpot van het vuur. Kruid met de dragon, peper en zout. Laat het geheel eventjes afkoelen.
  • Meng intussen de geraspte kaas met de aquafaba en de melk. Breng op smaak met peper en zout en giet dit mengsel over de groenten. Roer even om.

Afwerking

  • Haal het deeg uit de koelkast. Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit met behulp van een deegrol.
  • Leg het deeg op een vel bakpapier en vervolgens in een taartvorm. Prik de bodem in met een vork. Bak de bodem gedurende 10 min blind in de oven op 180 °C. Haal de bodem na 10 min uit de oven, doe de vulling erin en bedek het geheel met de amandelschilfers.
  • Bak de taart verder in de oven op 180 °C gedurende 40-45 min.
  • De taart kan zowel warm als koud worden gegeten, afhankelijk van wat je zelf het lekkerste vindt. Lekkere bijgerechten zijn gestoomde broccoli, salade van tomaat of wilde rijst.

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…

Geraspte kaas

In de winkel vind je verschillende lekkere kant-en-klare plantaardige alternatieven geraspte kaas. Violife heeft een leker alternatief op basis van kokosolie, dat je 0.a. vindt…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top