Vegan ballekes in tomatensaus

Oerdegelijke Vlaamse kost! Dat betekent traditioneel veel vlees, boter, room, eieren, melk … ? Wel, wij gaan dat gewoon eens wat groener, gezonder en vegan maken! Deze vegan balletjes in tomatensaus zijn echt superlekker én echt niet moeilijk om te maken. Dit gerecht is ook pakken gezonder dan de klassieke versie: lekker meer groentjes en minder vet! Probeer het eens en verbaas je tafelgenoten!

Vegan ballekes in tomatensaus

Oervlaamse klassieker, maar dan met minder vet & méér groentjes! Dat maakt iedereen blij, toch?!
4 personen
Voorbereiding: 45 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Vegan ballekes

  • 400 g voorgekookte kikkererwten
  • 150 g courgette
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 g havermoutvlokken of panko (zie onderaan)
  • 3 el edelgistvlokken of 4 el vers geraspte parmezaanse kaas (zie onderaan)
  • 2 el citroensap
  • 3 el verse basilicum
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 tl zacht paprikapoeder of vleeskruiden
  • peper & zout

Tomatensaus

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 tl harissapasta of 1 klein chilipepertje (fijn gesneden)
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 1 snuif suiker
  • 450 g tomatenpassata
  • 2 el gedroogde oregano
  • olijfolie
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Begin met de tomatensaus, zodat die even kan pruttelen. Snipper ui en look fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een ruime stoofpot op een matig vuur. Voeg de fijn gesnipperde ui en look toe en laat even fruiten. Voeg hierna harissapasta, tomatenconcentraat en suiker toe en laat even meebakken. Voeg dan de tomatenpassata en de oregano toe. Kruid met peper en zout. Laat de saus rustig pruttelen op een zacht vuurtje met het deksel schuin op de pot terwijl je de balletjes maakt. Roer af en toe in de saus.
  • Voor de balletjes, rasp je de courgette fijn. Hou opzij. Doe kikkererwten, look en havermout in de keukenmachine. Mix tot je een kleverige massa bekomt. Transfereer naar een ruime mengkom. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed met je handen tot een samenhangende massa. Voeg eventueel wat olijfolie (te droog) of extra havermout of panko toe (te nat). Rol met je handen balletjes van gewenste grootte.
  • Verwarm een scheutje olijfolie op een matig vuur. Bak de balletjes aan weerszijden goudbruin. Voeg nadien de balletjes toe aan de saus en warm nog even door. Werk af met de verse basilicum.
  • Serveer de balletjes lekker ouderwets met puree, of kies voor pasta. Zo heb je een lekkere 'meatball' spaghetti. Op de foto zie je de balletjes in combinatie met gekookte Griekse rijst, op smaak gebracht met olijfolie, peper, zout en verse basilicum. Als extra groente erbij zijn geroosterde worteltjes heel lekker (worteltjes roosteren gedurende 25 min in de oven op 180 °C, besprenkeld met olijfolie en gekruid met peper, zout, komijn en kerriepoeder; 5 min voor einde baktijd 1 tl rietsuiker door de worteltjes mengen zodat ze een krokant zoet jasje krijgen).

Panko

Panko is niet per se eigen aan de plantaardige keuken, maar omdat het niet bij iedereen bekend is, verdient het misschien toch een korte toelichting….

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…

Harissapasta

Harissapasta is een Tunesische kruidenpasta die bestaat uit rode pepers, kruiden en olie. Harissapasta is zeer pikant, dus voeg nooit teveel ineens toe aan je…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top