Homemade pittabroodjes en hummus met zongedroogde tomaat

Ik ben gek op pittabroodjes! Maar in de winkel vind je ze meestal enkel in een plastic verpakking, en dat haal ik liefst zo weinig mogelijk in huis. Vandaar het idee om eens gewoon zelf die broodjes te proberen maken. En wat blijkt? Dit is verrassend eenvoudig, leuk én superlekker! De smaak van zelfgemaakte pittabroodjes is echt niet te vergelijken met die van kant-en-klare uit de supermarkt (en ik vond die al lekker). Deze pittabroodjes zijn:

  • superluchtig: de binnenkant is net een fluffy wolkje!
  • lekker krokant en mooi goudbruin aan de buitenkant
  • licht verteerbaar: want zonder nodeloze toevoegingen en gemaakt met bloem van jouw keuze (ikzelf bijvoorbeeld verteer, net zoals veel andere mensen, nogal moeilijk tarwe en gebruik daarom altijd speltbloem)
  • leuk en makkelijk om te maken én je huis ruikt er nog eens lekker van – JEEJ!

Het enige wat je wel moet hebben, is een beetje geduld. Want de pittabroodjes zijn met gist, en dat moet dus even rusten en rijzen. Maar in ruil voor je geduld word je wel goed beloond. Beloofd!

Voor de bereiding doe je gewoon alle ingrediënten samen en kneed je even tot een soepel deeg.

Je laat de het deeg even rijzen tot het lekker fluffy is.

Vervolgens vorm je balletjes van het deeg. Je drukt ze plat en je schikt de broodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dan maak je voorzichtig enkele overlangse inkepingen met een mes.

Hierna gaan de broodjes even in de oven in, 12 minuutjes maar, op een zachte temperatuur van 160 °C. Vlak voor het serveren steek je ze ook nog even in de broodrooster. Zo worden ze extra knapperig en luchtig vanbinnen.

Homemade pittabroodjes en hummus met zongedroogde tomaat

Zelf pittabrood maken is helemaal niet moeilijk. Eens je het geprobeerd hebt, wil je nooit nog voorverpakte broodjes uit de winkel!
4 personen
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 50 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Pittabroodjes

  • 220 g speltbloem of andere bloem naar keuze
  • 3 g zout
  • 85 g lauw kraantjeswater
  • 4 g gedroogde gist
  • 10 g suiker
  • 35 g ongezoete sojamelk of andere ongezoete plantaardige melk (zie onderaan)
  • 40 g olijfolie
  • 1 tl gedroogde kruiden naar keuze bv. een combo van kaneel, komijn & kerriepoeder (oosters!) of van oregano & tijm (italiaans!)

Hummus van zongedroogde tomaat

  • 250 g voorgekookte kikkererwten
  • 2 el tahini (zie onderaan)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el citroensap
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl zacht paprikapoeder
  • 1 snuifje cayennepoeder
  • 40 g zongedroogde tomaatjes + wat extra ter versiering
  • peper & zout
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes optioneel, ter afwerking

INSTRUCTIES

Pittabroodjes

  • Los de gist samen met de suiker op in het lauwe water. Roer goed om en laat even staan.
  • Meng intussen alle overige ingrediënten samen in een ruime mengkom. Voeg het gistmengsel toe. Kneed tot een soepel deeg. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Het deeg moet vlot van de kom loslaten en luchtig aanvullen. Voeg, als je dat lekker vindt, wat extra kruiden naar keuze toe aan het deeg. Bv. kaneel voor een zoete toets, kerrie en komijn voor oosterse smaken, oregano of tijm voor mediterraans, ...
  • Laat het deeg gedurende 50 min rijzen onder een handdoek op een warme, tochtvrije plaats.
  • Verdeel het deeg vervolgens in 4 gelijke porties van +/- 50 gram. Maak van elke portie een bolletje. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schik de bolletjes hierop. Laat voldoende plaats tussen elk bolletje. Bedek de bolletjes met een tweede vel bakpapier en duw de bolletjes plat.
  • Laat de stukjes deeg opnieuw, tussen het boterpapier, rusten en rijzen gedurende minstens 30 min.
  • Maak met behulp van een mes 3 overlangse inkepingen in elk broodje. Bak de pittabroodjes gedurende 12 minuten in een voorverwarmde oven van 160 °C. Toast de pittabroodjes, vlak voor het serveren, goudbruin en knapperig in een broodrooster (of onder de oven grill).

Hummus

  • Spoel de peulvruchten af onder de kraan. Doe alle ingrediënten in een blender en mix fijn. Voeg koud water en/of olie toe tot je de gewenste textuur bekomt. De dip moet smeuïg zijn maar niet te lopend. Als je tomaatjes in de olie gebruikt, kan je ook wat van deze olie toevoegen voor extra smaak! Kruid de hummus goed af, naar eigen smaak, met extra peper en zout. Werk af met in stukjes gesneden zongedroogde tomaat, olijfolie, geroosterde sesamzaadjes, fleur de sel, ...

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Tahini (sesampasta)

Tahini (ook wel tahin of sesampasta genoemd) bestaat in principe uit niets meer of minder dan (witte) sesamzaadjes en (olijf)olie. Tahini kan je vinden in…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top