Ovenschotel met andijvie, zoete aardappel en krokante notenkorst

Zijn jullie ook zo verzot op de smaak van andijvie? Maar vind je het soms jammer dat je qua recepteninspiratie niet veel verder komt dan een andijviestoemp? Zie hier, de oplossing: een heerlijk verrassende & lichte ovenschotel met andijvie in de hoofdrol! Ik ben alvast helemaal fan! Eigenlijk is het nog maar een tijdige geleden dat ik andijvie opnieuw ontdekt hebt, en dat dankzij het groenteabonnement dat ik heb genomen bij een bio-dynamische boerderij in onze buurt. Een lokaal groenteabonnement betekent: groenten van bij ons, volgens ‘t seizoen. Heerlijk vind ik dat!

Vroeger verviel ik nogal vaak in dezelfde usual suspects als het op groenten aankwam. Nu eet ik wat er in ‘t seizoen is en dat heeft me al zoveel leuke, verrassende gerechten opgeleverd. Zoals ook deze, met andijvie! Andijvie is eigenlijk een soort sla, die qua smaak een beetje doet denken aan witlof. Andijvie wordt, ook net zoals witlof, zowel koud (bv. in slaatjes) als warm gegeten. In deze schotel bereiden we andijvie warm.  Je zal zien dat je andijvie serieus wegslinkt tijdens de bereiding. Laat je dus niet overdonderen als je de stronk andijvie ziet. Die wordt immers een pak kleiner tijdens het bakken.

Bovenop de andijvie komt een simpele puree van zoete aardappel. Ik vind de combinatie van andijvie & zoete aardappel bijzonder goed werken omdat de bittere smaak van de andijvie hierdoor iets zachter wordt. Het geheel wordt afgetopt met een heerlijke krokante notenkorst. Zalig gewoon! Doordat er geen kaas of zware sauzen aan de schotel te pas komt, is dit gerecht heel erg licht en verantwoord. Schep dus gerust even bij zonder schuldgevoel ;-). 

Ovenschotel met andijvie, zoete aardappel en krokante notenkorst

Makkelijke en snelle ovenschotel met frisse andijvie en puree van zoete aardappel. Een originele krokante notenkorst maakt dit gerecht helemaal af!
4 personen
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 30 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Ovenschotel

  • 500 g zoete aardappel
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 600 g andijvie
  • 100 ml sojaroom of andere plantaardige room
  • 1 tl (vers geraspte) nootmuskaat
  • 1/3 tl kaneelpoeder
  • peper & zout

Topping

  • 2 sneetjes (oud) brood
  • 100 g hazelnoot of pecannoot
  • 2 el ahornsiroop (zie onderaan)
  • 2 el arachideolie of kokosolie
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • zout

INSTRUCTIES

  • Snij de zoete aardappelen in stukjes (kies voor biologisch, dan hoef je ze niet te schillen). Stoom of kook ze gaar. Pureer ze met een stamper of vork. Voeg 1/2 toe van de sojaroom, 1/2 van de nootmuskaat en het kaneelpoeder. Kruid flink af met peper en zout. Hou opzij.
  • Snij de ui in fijne ringen. Hak de look fijn. Was de andijvie schoon en snij in reepjes. Verhit een scheutje olie in een grote pan op een middelhoog vuur en fruit hierin ui een look tot de ui een beetje begint te bruinen. Voeg nu de andijvie toe en bak tot deze ongeveer voor de helft is geslonken. Roer af en toe. Kruid af met de rest van de nootmuskaat, peper en zout.
  • Neem een ovenschotel. Doe de andijvie onderin de schotel. Zorg dat er niet te veel bakvocht mee in de schotel belandt. Verdeel de rest van de sojaroom over de andijvie. Schep vervolgens de zoete aardappelpuree over de room. Spreid uit en zorg dat de hele schotel bedekt is met een laagje puree.
  • Maak nu de topping. Scheur het brood in stukjes en doe in de blender samen met de overige ingrediënten. Blend tot brood en noten redelijk fijn gehakt zijn (je mag nog stukjes brood en noten zien, maar die mogen niet meer te grof zijn). Verdeel de topping over de zoete aardappelpuree.
  • Bak de schotel in de oven op 180 °C gedurende 25 tot 30 min. Let op dat de topping niet te donker wordt. Zet eventueel de oven iets lager of dek de bovenkant af met wat bakpapier. Serveer warm. Geef er eventueel een seizoensalade bij.

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top