No bake banoffee taart

Een laatste receptje voor Claudia’s Food Court er even tussenuit knijpt voor een paar weekjes zomervakantie, maar let’s go out with a bang, shall we? Hierbij deel ik met jullie hét lekkerste recept voor vegan no bake banoffee taart! Banoffee watte? Banoffee verwijst naar een laagjestaart bestaande uit banaan, toffee oftewel karamel en slagroom. Heb ik je aandacht al? Wacht, het wordt nog beter …

Dit recept voor banoffee taart is:

  • 100% plantaardig en hierdoor van nature lactosevrij: goed voor de diertjes, de planeet en jezelf dus :-). Je kan de taart trouwens ook helemaal glutenvrij maken als je glutenvrije havermout gebruikt in de bodem! 
  • Heerlijk licht, ondanks het feit dat de combo van banaan én karamel én slagroom anders zou kunnen doen vermoeden. Hoe komt dat? Wel euh: de bodem bestaat uit havermout & noten (jeej, goede vetten en energie!), de karamel is geen saus op basis van suiker maar bestaat uit gemalen dadels (ik beloof het je, dit is de béste karamelsaus en ze bestaat uit zo goed als 100% natuurlijke suikers) en de slagroom is opgeklopte kokosroom, een pak lichter dan klassieke slagroom op basis van koemelk dus.
  • Supermooi, eenvoudig en leuk om te maken! Deze taart hoef je niet te bakken: ideaal dus om te maken op warme zomerdagen want de oven hoef je niet te gebruiken. Een goeie keukenrobot daarentegen is wel een must! 

Je maakt deze taart gerust een dag op voorhand. De kokosroom wordt alleen maar beter van textuur als die even kan opstijven. Ook makkelijk als je gasten vraagt: dan hoef je je dessert enkel maar op tafel te zetten, en ik beloof het: met dit taartje zal iedereen onder de indruk zijn. 

Ook leuk: dit taartje is erg kindvriendelijk. Dankzij zijn zachte, subtiele smaken en herkenbaarheid van banaan smullen zowel jong als oud dit taartje lekker weg. En voor je schatjes is deze taart in elk geval vééééél gezonder dan klassieke slagroomtaarten. 

Je eet deze taart als 4-uurtje, bij het ontbijt of als dessert na een gezellig etentje met vrienden of familie. Laat je me weten hoe, wanneer en met wie jij het liefste dit taartje deelt? 

No bake banoffee taart

Heerlijke vegan variant op deze onovertroffen no bake klassieker! Weinig suiker & vet in dit taartje, maar oh boy wat een smaken! Zowel jong als oud zijn er verzot op!
1 taart
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 1 hr

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor
  • taartvorm

INGREDIENTEN

Deeg

  • 100 g hazelnoten of amandelen of andere noten naar keuze
  • 100 g havermoutvlokken
  • 55 g plantaardige bakboter bv. Alpro Soja Bakken & Braden (zie onderaan)
  • 2 el water
  • 2 el ahornsiroop (zie onderaan)
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl zout

Toffee

  • 250 g medjool dadels
  • 50 g amandelpasta of andere notenpasta naar keuze (bv. cashew, pindakaas, ...) (zie onderaan)
  • 1 el citroensap
  • 7 el kraantjeswater
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 snuif zout

Topping

  • 2 bananen
  • 2 blikken vaste kokosroom (zie notities 1.)
  • 2 el bloemsuiker
  • 2 el citroensap
  • 2 el kokoswater (uit de blikken kokosmelk)
  • 1 g agar agar (zie onderaan)

INSTRUCTIES

  • Plaats de blikken kokosroom gedurende een aantal uur omgekeerd in de koelkast. Dan zijn room en kokoswater straks mooi van elkaar gescheiden en kan je de vaste kokosroom gemakkelijk uit het blikje scheppen.
  • Smelt de boter voor het taartdeeg. Doe alle ingrediënten voor de taartbodem in de keukenmachine en mix tot je een plakkerig deeg hebt. Bekleed een taartvorm met bakpapier en druk het deeg aan in de taartvorm. Bewaar in de koelkast terwijl je de toffee maakt.
  • Doe alle ingrediënten voor de toffee eveneens in de keukenmachine (je hoeft deze tussendoor niet uit te wassen) en mix tot je een dikke, gladde pasta bekomt. Voeg eventueel wat meer water toe als de toffee te dik is (hij moet dik zijn, maar wel uitsmeerbaar).
  • Maak nu de topping. Schep de vaste room uit de blikken kokosmelk en doe dit in een mengkom. Klop kort op met een garde tot je geen klonters meer hebt. Verwarm intussen in een pannetje de bloemsuiker met het citroensap en kokoswater. Voeg, als dit mengsel goed warm is, de agar agar toe. Meng goed om, laat even koken en haal vervolgens van het vuur. Laat dit mengsel even afkoelen en meng het vervolgens onder de kokosroom.
  • Bouw de taart. Haal de taartvorm uit de koelkast. Snij de bananen in plakjes en leg ze op het deeg, gevolgd door een laagje toffee en tot slot de kokosslagroom. Laat de taart minstens 1 uur (liefst langer) opstijven in de koelkast en versier hierna met toppings naar keuze: fijn gehakte (hazel)noten, plakjes banaan, fijn gehakte chocolade, chocoladesaus, ...

Notities

1. Gebruik vaste kokosroom (coconut cream) en dus geen vloeibare kokosmelk (coconut milk). Een goede stevige kokosroom is die van Desiam, o.a. te vinden in Delhaize. Kies je liever voor biologisch en fairtrade, dan is deze (o.a. te vinden bij Albert Heijn) een goede optie. 

Agar agar

Agar agar is een plantaardig geleer- en bindmiddel dat wordt gewonnen uit rood zeewier. Het wordt gebruikt in de veganistische keuken als alternatief voor dierlijke…

Amandelpasta – Amandelboter

Amandelpasta of amandelboter is niets meer dan amandelen die gedurende lange tijd zijn gemalen in de blender. Je kan dit kant-en-klaar in de winkel kopen….

Boter

Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top