Doe melk en citroensap bij elkaar en laat 10 min staan tot de melk begint te karnen.
Mix de havermoutvlokken fijn in de keukenmachine.
Meng fijn gemalen havermout, spelbloem, bakpoeder, kaneelpoeder en zout door elkaar in een mengkom. Neem een andere mengkom en meng hierin de melk, yoghurt, appelmoes en vanille-extract.
Voeg de inhoud van de twee kommen bij elkaar en spatel tot een beslag.
Laat het beslag even rusten. Snij intussen de appel in fijne blokjes.
Vet een pannenkoekpan lichtjes in met bakboter -of olie. Verhit de pan op een hoog vuur en schenk hierin een portie beslag. Reken ongeveer 2 volle eetlepels beslag per pannenkoek. Spreid het deeg wat uit tot een mooie ronde vorm (met de achterkant van een lepel) en zorg dat elke pannenkoek een diameter heeft van +/- 8 cm. In de meeste pannenkoekpannen betekent dit dat je 2 tot 3 pancakes tegelijk kunt bakken.
Laat ongeveer 2-3 min bakken totdat de pannenkoek droog is en de rand wat krokant wordt. Draai om en laat nog 2-3 min bakken tot de pannenkoek aan beide kanten goudbruin kleurt. Pas tijdens het bakken eventueel de stand van het kookvuur aan om te vermijden dat de pannenkoeken zouden aanbranden. Hou de pannenkoeken warm.
Als alle pannenkoeken gebakken zijn, doe je een klein nootje boter in de warme pannenkoekpan en bak je hierin de appelblokjes lichtjes aan. Als de blokjes aan alle kanten lichtjes gebruind zijn, doet je het kaneelpoeder en de ahornsiroop erover. Laat het geheel lichtjes karamelliseren. Serveer de pannenkoeken warm met de appeltjes en eventueel wat extra ahornsiroop.