Havermoutpannenkoeken met vanille en gekaramelliseerde appeltjes

Havermout is gezond en dus probeer ik het ‘s ochtends geregeld op het menu te zetten. Maar soms heb ik niet zo’n zin in ‘gewoon’ havermoutpap, en wil ik iets specialer … Ik hou enorm van pannenkoeken en dus ben ik begonnen met experimenteren door (een deel van) de bloem te vervangen door havermoutvlokken. Het resultaat is zo heerlijk! De lichte toets van vanille in de pannenkoeken én de gekaramelliseerde appeltjes erbovenop maken dat dit gerechtje intussen een vaste plaats heeft veroverd in mijn lijst van favoriete, gezonde ontbijtjes!

Havermoutpannenkoeken met vanille en gekaramelliseerde appeltjes

Fluffy pancakes met lichte toetsen van vanille en heerlijk zoet gebakken appeltjes er boven op. Een ontbijt met alleen maar positieve energie om de dag te beginnen!
15 pancakes
Voorbereiding: 15 mins
Klaarmaken: 25 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • pannenkoekpan
  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Pannenkoeken

  • 1 1/2 el citroensap of appelazijn
  • 380 ml havermelk
  • 120 g havermoutvlokken
  • 65 g speltbloem
  • 25 g vanille puddingpoeder type dr. Oetker, Imperial
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/3 tl baksoda
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 snuifje zout
  • 3 el plantaardige yoghurt natuur
  • 1 1/2 tl vanille-extract
  • plantaardige bakboter of olie (om te bakken)

Gekaramelliseerde appel

INSTRUCTIES

  • Doe melk en citroensap bij elkaar en laat 10 min staan tot de melk begint te karnen.
  • Mix de havermoutvlokken fijn in de keukenmachine.
  • Meng fijn gemalen havermout, spelbloem, vanille puddingpoeder, bakpoeder, baksoda, kaneelpoeder en zout door elkaar in een mengkom. Neem een andere mengkom en meng hierin de melk, yoghurt en vanille-extract.
  • Voeg de inhoud van de twee kommen bij elkaar en spatel tot een beslag.
  • Laat het beslag even rusten. Snij intussen de appel in fijne blokjes.
  • Vet een pannenkoekpan lichtjes in met bakboter -of olie. Verhit de pan op een hoog vuur en schenk hierin een portie beslag. Reken ongeveer 2 volle eetlepels beslag per pannenkoek. Spreid het deeg wat uit tot een mooie ronde vorm (met de achterkant van een lepel) en zorg dat elke pannenkoek een diameter heeft van +/- 8 cm. In de meeste pannenkoekpannen betekent dit dat je 2 tot 3 pancakes tegelijk kunt bakken.
  • Laat ongeveer 2-3 min bakken totdat de pannenkoek droog is en de rand wat krokant wordt. Draai om en laat nog 2-3 min bakken tot de pannenkoek aan beide kanten goudbruin kleurt. Pas tijdens het bakken eventueel de stand van het kookvuur aan om te vermijden dat de pannenkoeken zouden aanbranden. Hou de pannenkoeken warm.
  • Als alle pannenkoeken gebakken zijn, doe je een klein nootje boter in de warme pannenkoekpan en bak je hierin de appelblokjes lichtjes aan. Als de blokjes aan alle kanten lichtjes gebruind zijn, doet je het kaneelpoeder en de ahornsiroop erover. Laat het geheel lichtjes karamelliseren. Serveer de pannenkoeken warm met de appeltjes en eventueel wat extra ahornsiroop.

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Yoghurt en kwark

Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…

Zot van pannenkoeken? Probeer ook deze eens!

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top