Ik ben gek op maaltijdsalades. Voor mij zijn ze de ideale (werk)lunch want ze geven me veel energie en een lekker voldaan gevoel! Het leuke aan een salade is dat je er creatief mee aan de slag kan en kan experimenteren en variëren naar gelang van wat je in huis hebt. Deze salade is puur toevallig ontstaan: mijn wekelijks groentepakket bestond uit bietjes en boontjes en ik had nog een half pakje feta liggen in de koelkast. En wat blijkt? Deze ingrediënten vormen een zalige combinatie en, samen met nog wat andere smaakmakers uit de voorraadkast, heb je in een mum van tijd een heerlijk bordje klaar.
Ik zou dus zeggen: doe vooral je eigen ding met deze salade. Bijvoorbeeld:
- De gele bietjes kan je vervangen door andere harde (knol)groenten, zoals rode bietjes, boterraapjes, pastinaak, wortel, …
- In plaats van groene boontjes kan je tuinbonen gebruiken of in reepjes gesneden (spits)kool. Die laatste hoef je niet vooraf te koken maar bak je gewoon op het einde even mee in de pan.
- Als extra energiebron voeg ik aan de salade (vegan) fetakaas, noten en pitten toe. Ook hiermee kan je experimenteren: je kan bijvoorbeeld voorgekookte kikkererwten of linzen toevoegen, gedroogd fruit (rozijntjes of in stukjes gesneden dadels), of restjes gekookte pasta of rijst, …
Maar wat je SO-WIE-SO moet maken bij deze salade is de heerlijk gladde en kruidige yoghurtdressing. Ze is erg simpel en kost ook maar 3 minuten om te maken maar OH BOY, zo lekker zeg. En geef toe, een salade staat of valt toch met de dressing die erbij komt, niet?
Gele bietjessalade met rode ui en (vegan) feta
INGREDIENTEN
Bietjessalade
- 4 middelgrote gele bietjes of raapjes
- 250 g sperziebonen
- 1 kleine rode ui
- 200 g (plantaardige) fetakaas bv. Violife Greek White (zie onderaan)
- 1 handje (verse) groene kruiden naar keuze lekker zijn: kervel, peterselie, dragon
- 1 handje noten en/of pitten naar keuze bv. walnoten, zonnebloempit, amandelen, pompoenpit, ...
- 1 el olijfolie
- peper & zout
Yoghurtdressing
- 1 1/2 el tahini (zie onderaan)
- 4 el ongezoete (!) plantaardige yoghurt natuur
- 1/2 teentje knoflook
- 1/2 el kurkuma
- 1/2 el komijnpoeder
- 4 el citroensap
INSTRUCTIES
Yoghurtdressing
- Hak het teentje look zeer fijn. Klop in een kom alle ingrediënten door elkaar tot een gladde dressing. Voeg een aantal lepels koud kraantjeswater toe tot je dressing de gewenste dikte heeft. Proef, en kruid naar smaak bij met peper, zout en eventueel extra komijn of kurkuma. Hou opzij.
Bietjessalade
- Snij het loof van de bietjes, schil ze en snij ze daarna in gelijke blokjes.
- Dop de boontjes.
- Stoom of kook de bietjes en boontjes beetgaar in ongeveer 10-15 min. Dit kan in hetzelfde stoommandje of dezelfde kookpot. Hou ze na de gaartijd opzij.
- Snij de rode ui in fijne ringen. Verhit de olijfolie in een pan op een middelhoog vuur. Fruit hierin de uiringen. Voeg vervolgens de bietjes en boontjes toe en laat ze even meebakken. Kruid met peper en zout.
- Hak intussen de groene kruiden en de noten/pitten fijn. Schik de gebakken bietjes en boontjes op een bord, verkruimel hierover de feta met je handen en werk af met de groene kruiden en de noten/pitten. Serveer met de yoghurtdressing.
- Je kan dit gerecht zowel warm, lauw als koud eten.
Fetakaas
Het merk Violife heeft een heel lekkere plantaardige fetakaas, genaamd Violife Greek White. Het is een 100% plantaardige kaas op basis van kokosolie. De textuur…
Yoghurt en kwark
Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…
Tahini (sesampasta)
Tahini (ook wel tahin of sesampasta genoemd) bestaat in principe uit niets meer of minder dan (witte) sesamzaadjes en (olijf)olie. Tahini kan je vinden in…