Bloemkool is altijd al een van mijn favoriete groente geweest. Zoals zovelen leerde ik als kind bloemkool eten bedolven onder een dikke laag kaassaus met nog wat gegratineerde kaas erbovenop! Lekker natuurlijk, maar de bloemkool is veelzijdiger dan haar combo met kaas(saus). Bloemkool heeft als voordeel dat het heel goed zijn stevige textuur behoudt tijdens de bereiding (beter dan bijvoorbeeld broccoli), zodat bloemkool ideaal is om te bakken en frituren! In dit recept kleden we de bloemkool aan in een knapperig en kruidig jasje op basis van panko (Japans paneermeel, zie de notes onderaan het recept). Het jasje laten we vervolgens krokant worden in de oven met een beetje olijfolie. Er komt dus geen frituren aan te pas, en toch zal de bloemkool heel knapperig worden!
De krokante bloemkool wordt geserveerd met een zeer smakelijke dip op de wijze van Ajo Blanco. Ajo Blanco is eigenlijk een koude, Spaanse soep op basis van wit brood, look en amandelen, en wordt weleens het zusje van de gazpacho genoemd. Ik ben niet zo’n fan van koude soep, maar des te meer van dipjes! Vandaar het idee om van de traditionele Ajo Blanco een heerlijke dip te maken, als een soort van hummus maar dan met een Spaanse twist! Het resultaat is ontzettend geslaagd en bovendien is de Ajo Blanco dip ook heel eenvoudig te maken. Eenvoudig en lekker dus!
Krokante bloemkool met Ajo Blanco dip
MATERIAAL
- foodprocessor
INGREDIENTEN
Krokante bloemkool
- 1 bloemkool
- 80 g bloem
- 120 ml ongezoete sojamelk of andere ongezoete plantaardige melk (zie onderaan)
- 80 g panko (zie onderaan)
- 1 teentje knoflook
- 1 1/2 tl kerriepoeder
- 1 1/2 tl garam masala (zie onderaan)
- 1 1/2 tl komijnpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 snuifje cayennepoeder
- 4 el olijfolie
- peper & zout
Ajo blanco dip
- 100 g amandelen
- 50 g brood
- 1 teentje knoflook
- 125 ml ongezoete sojamelk of andere ongezoete plantaardige melk
- 1 el olijfolie
- 1 1/2 el witte wijnazijn of citroensap
- peper & zout
INSTRUCTIES
Krokante bloemkool
- Snij de bloemkool in kleine roosjes. Het steeltje laat je er gewoon aan want ook dat is eetbaar (en lekker!).
- Neem een mengkom en klop hierin de bloem, melk en een snuif zout door elkaar tot een glad beslag. Hou opzij.
- Hak de knoflook fijn.
- Neem een tweede mengkom en doe hierin de panko, fijn gehakte knoflook, kerriepoeder, garam masala, komijn, kaneel en cayennepoeder. Meng goed om.
- Neem een grote bakplaat en besprenkel die met een beetje olijfolie.
- Prik de bloemkoolstukjes op een vork en wentel ze een voor een door het beslag. Laat het beslag een beetje afdruipen tegen de rand van de kom. Haal de stukjes vervolgens door het panko mengsel en leg de stukjes nadien op de ingevette bakplaat.
- Kruid de stukjes af met wat peper en zout, besprenkel met de olijfolie en zet nadien de plaat in een oven van 190 °C. Bak 20-25 min tot alle stukjes goudbruin kleuren. Schep de stukjes na 2/3 van de baktijd even om. Serveer warm. Je kan de bloemkool gerust op voorhand maken en vlak voor het serveren opnieuw 10 min opwarmen in de oven op 190 °C.
Ajo blanco dip
- Rooster de amandelen in enkele min op een matig tot hoog vuur in een pan zonder vetstof tot ze een beetje kleuren. Hou in de gaten want amandelen branden vlug aan!
- Doe de amandelen samen met 2/3 van de melk en de rest van de ingrediënten in een blender en pureer gedurende enkele minuten tot je een smeuïge dip bekomt. Voeg beetje bij beetje nog wat melk toe tot de dip de gewenste consistentie heeft.
- Serveer de dip samen met de krokante bloemkool. Je kan de dip nog tot 5 dagen bewaren in de koelkast in een luchtdicht doosje.
Melk
Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…
Panko
Panko is niet per se eigen aan de plantaardige keuken, maar omdat het niet bij iedereen bekend is, verdient het misschien toch een korte toelichting….