Go Back
+ servings

Krokante bloemkool met Ajo Blanco dip

Bloemkool op z'n best: in een lekker knapperig & kruidig jasje! Krokant van buiten, super smeüig & mals van binnen. Heerlijk als origineel aperitief hapje, waar zelfs de allerkleinsten van zullen smullen!
4 personen
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 25 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Krokante bloemkool

  • 1 bloemkool
  • 80 g bloem
  • 120 ml ongezoete sojamelk of andere ongezoete plantaardige melk (zie onderaan)
  • 80 g panko (zie onderaan)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 1/2 tl kerriepoeder
  • 1 1/2 tl garam masala (zie onderaan)
  • 1 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 snuifje cayennepoeder
  • 4 el olijfolie
  • peper & zout

Ajo blanco dip

  • 100 g amandelen
  • 50 g brood
  • 1 teentje knoflook
  • 125 ml ongezoete sojamelk of andere ongezoete plantaardige melk
  • 1 el olijfolie
  • 1 1/2 el witte wijnazijn of citroensap
  • peper & zout

INSTRUCTIES

Krokante bloemkool

  • Snij de bloemkool in kleine roosjes. Het steeltje laat je er gewoon aan want ook dat is eetbaar (en lekker!).
  • Neem een mengkom en klop hierin de bloem, melk en een snuif zout door elkaar tot een glad beslag. Hou opzij.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Neem een tweede mengkom en doe hierin de panko, fijn gehakte knoflook, kerriepoeder, garam masala, komijn, kaneel en cayennepoeder. Meng goed om.
  • Neem een grote bakplaat en besprenkel die met een beetje olijfolie.
  • Prik de bloemkoolstukjes op een vork en wentel ze een voor een door het beslag. Laat het beslag een beetje afdruipen tegen de rand van de kom. Haal de stukjes vervolgens door het panko mengsel en leg de stukjes nadien op de ingevette bakplaat.
  • Kruid de stukjes af met wat peper en zout, besprenkel met de olijfolie en zet nadien de plaat in een oven van 190 °C. Bak 20-25 min tot alle stukjes goudbruin kleuren. Schep de stukjes na 2/3 van de baktijd even om. Serveer warm. Je kan de bloemkool gerust op voorhand maken en vlak voor het serveren opnieuw 10 min opwarmen in de oven op 190 °C.

Ajo blanco dip

  • Rooster de amandelen in enkele min op een matig tot hoog vuur in een pan zonder vetstof tot ze een beetje kleuren. Hou in de gaten want amandelen branden vlug aan!
  • Doe de amandelen samen met 2/3 van de melk en de rest van de ingrediënten in een blender en pureer gedurende enkele minuten tot je een smeuïge dip bekomt. Voeg beetje bij beetje nog wat melk toe tot de dip de gewenste consistentie heeft.
  • Serveer de dip samen met de krokante bloemkool. Je kan de dip nog tot 5 dagen bewaren in de koelkast in een luchtdicht doosje.