Bacon – Spek

Spekjes worden doorgaans gebruikt om aan een gerecht een lekker zoute en krokante toets toe te voegen. Nou, dat lukt ook prima met deze lekkere plantaardige alternatieven:

  •  Je kan tempeh of tofu lekker marineren en vervolgens krokant bakken. Je leest hier hoe je dit precies aanpakt. 
  • Je kan krokante bacon chips maken van kokosschilfers. Dat gaat heel erg makkelijk. Je maakt een snelle marinade van 4 el sojasaus, 1 tl olijfolie, 1/2 tl gerookt paprikapoeder, 1/2 tl gewoon paprikapoeder en 1 tl ahornsiroop. Vervolgens meng je 200 g kokosschilfers onder de marinade tot de stukjes aan alle zijden goed bedekt zijn. Je spreid de schilfers uit over een bakplaat en roostert ze krokant in de oven op 180 °C gedurende 10 min. Roer ze regelmatig om, om te voorkomen dat de bovenkant zou aanbranden. 

Naast deze homemade spekjes alternatieven, vind je in de winkel ook kant-en-klare plantaardige spekjes. Bijvoorbeeld de vegan spekreepjes van Albert Heijn (op basis van tarwe) of de plant spekjes van Vivera (op basis van soja). 

Scroll to Top